U trendu

HR MUP tvrdi da ne zna kako su se Nigerijci obreli u BiH

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da policija nema evidentiran legalan izlazak iz zemlje i da ne zna pod kojim okolnostima su se dvojica studenata iz Nigerije našla u BiH.

Sarajevski portal Žurnal objavio je da je hrvatska policija proterala dvojicu Nigerijaca u BiH misleći da su migranti.

Dvojica Nigerijaca su proterana u BiH iako su legalno boravili u Hrvatskoj, gde su u Puli učestvovali na sportskom međunarodnom takmičenju, naveo je Žurnal.

Osamnaestogodišnjaci Abia Učena Aleksandro i Eboh Kenet Činedu su za Žurnal ispričali da ih je hrvatska policija deportovala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante i uz pretnju oružjem.

Oni su, kazali su, proterani uprkos tome što su imali važeće vize za Hrvatsku.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, vođa i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sporskom takmičenju, da su vođa i jedan učesnik tog takmičenja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačkog aeroroma, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija tvrdi da nema evidentiran legalan izlazak iz Hrvatske, navodi agencija.

„Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. novembra prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. novembra ođavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente i otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske i ne možemo dalje da govorimo o okolnostima kako su se oni našli u BiH“, rekla je portparolka MUP-a Marina Mandić.

Dodala je da policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zlouporabe dolaska na sportska takmičenja.

Hrvatska policija u svojim postupanjima „susreće se se zlouporabom dolazaka stranih državljana na različita sportska takmičenja i treba utvrditi da li je ovo još jedan primjer takvog ponašanja, navela je Mandićeva.

Ona je rekla da se peti nigerijski državljanin kretao se po Zagrebu i da je 18. novembra došao je u Prvu policijsku stanicu Centar Zagreb, ge je izjavio da je izgubio pasoš.

„U skladu sa utvrđenom procedurom dobio je rešenje o napuštanju zemlje, ali se 27. novembra vratio u Prvu policijsku stanicu i izrazio nameru da zatraži azil. Pristup azilu mu je omogućen i on se nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite Porin“, kazala je Mandić.

Dodala je da je takođe poznato da je taj nigerijski državljanin u međuvremenu pokušao da uđe u Sloveniju, ali je vraćen.

Prema pisanju Žurnala, dvojica pomenutih studenata, koji su proterani iz Hrvatske, imali su povratne karte i trebalo je da se 18. novembra iz Zagreba, preko Istanbula, vrate u Lagos.

Abia Učhena Aleksandro i Eboh Kenet Činedu se trenutno kao ilegalni imigranti nalaze u Velikoj Kladuši.

Za bosanskohercegovački Žurnal ispričali su da su ih policajci stavili u kombi, dovezli do međudržavne granice i zajedno s nekoliko drugih osoba, verovatno ilegalnih migranata, poterali u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.