U trendu

Hrvatska danas obeležila Dan nezavisnosti

ZAGREB – Hrvatska je danas obeležila Dan nezavisnosti, a čestitke tim povodom su uputili predsednik vlade Andrej Plenković i predsednik sabora Gordan Jandroković.

„Nastavljemo predano da radimo za boljitak, prosperitet i sigurnost naše domovine“, poručio je Plenković.

Hrvatski sabor je na današnji dan 1991. godine doneo ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti zemlje i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Sabor je ovom odlukom potvrdio plebiscitarnu volju hrvatskog naroda iskazanu na referendumu održanom u maju 1991.

Plenković je u čestitki povodom Dana nezavisnosti izrazio zahvalio hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu bez, kako je naveo, „čije žrtve, odvažnosti i državničkog vođstva, Hrvatska danas ne bi bila samostalna, demokratska i suverena država”.

Naveo je i da se Hrvatska tokom tri protekle decenije samostalnosti afirmirala kao članica svih ključnih međunarodnih i evropskih institucija.

Jandroković je u svojoj čestitki takođe naveo da posebnu zahvalnost Hrvatska duguje predsedniku Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, i njihovim porodicama, kao i svima, kako je naveo, koji su učestvovali u „odbrani Hrvatske“.

“Današnja Hrvatska utemeljena je na vrednostima slobode, mira, jednakosti, vladavine prava, solidarnosti i poštovanja prava čoveka…“, naveo je, između ostalog Jandroković, prenela je Hina.

Obeležavanje današnjeg dana je novijeg datuma, jer se od 2001. do 2019. godine Dan nezavisnosti obeležavao kao Dan državnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.