U trendu

Hrvatska: Iz biračkog spiska izbrisano 67,5 hiljada Srba

U Hrvatskoj je sa popisa birača izbrisano 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti, pokazuju podaci hrvatskog Ministarstva uprave.

To znači da će već ove godine na lokalnim izborima, koji se, prema sajtu hrvatskog Drzavnog izbornog povereništva, održavaju 21. maja, toliko Srba u Hrvatskoj biti uskraćeno za biračko pravo i za pravo da budu izabrani u lokalne vlasti.

Oni su, inače, brisani primenom Zakona o prebivalištu, a sve ukazuje na to da će se na ovaj način suziti mogućnost koju hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti daje ustavni zakon – da u sredinama gde su bili većinsko stanovništvo koriste prava koja nemaju u drugim hrvatskim gradovima.

To se pre svega odnosi na zagarantovana mesta u institucijama, od županija do mogućnosti zapošljavanja u državnoj upravi, pišu Večernje novosti.

Broj izbrisanih u Sisku i sisačkoj županiji je čak 10.000.

Takve brojke beleže se i u svim drugim delovima Hrvatske, pa je u karlovačkoj županiji izbrisano 8.677, u šibensko-kninskoj 6.436, u zadarskoj 6.207, u požeško-slavonskoj 5.222, a u ličko-senjskoj 5.099 Srba.

Statistika pokazuje da danas u Hrvatskoj živi 188.633 Srba, što je 67,91 odsto manje nego 1991. godine, kada ih je bilo 581.663.

Tako je u nekim gradovima, poput Knina, više Srba izbrisano, nego što ih je ostalo, a slično je i u Pakracu, Lipiku, Gračacu, na Plitvičkim jezerima, navode Novosti.

U Vođinu u Slavoniji je sa biračkog spiska izbrisan 1.161 građanin srpske nacionalnosti, a ostalo ih je svega 300.

Masovno brisanje iz prebivališta bilo je i u mestima gde je broj Srba koji su ostali nešto veći od onih koji su izbrisani, poput Vojnića, Dvora, Donjeg Lapca.

Brisani su i Srbi u Glini, gde su nekad bili većinski narod, kao i u Petrinji, a u Vukovaru ih je preostalo 9.280, dok je 3.573 izbrisano, navode Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.