Hrvatska ministarka privrede zbog mejlova o Agrokoru podnela ostavku

Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka privrede Martina Dalić podnela je danas ostavku na tu funkciju, objavio je premijer Andrej Plenković.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s odlazećom ministarkom rekao da su odluku o njenoj ostavci doneli zajedno.

„Martina Dalić podnela je ostavku koju sam prihvatio“, naglasio je premijer.

Jedna od najbližih saradnika premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) našla se na udaru kritika opozicije, ali i pojedinih stranaka vladajuće koalicije, pošto je portal Indeks objavio njenu privatnu elektronsku komunikaciju s vlasnicima brokerskih kuća, pravnicima i konsultantima o pisanju „lex Agrokora“.

Neki od učesnika neformalne prepiske kasnije su bili uključeni i u njegovo sprovodjenje, odnosno u proces vanredne uprave u posrnulom hrvatskom koncernu. 

Plenković je danas na konferenciji za novinare rekao da je Martina Dalić dala veliki doprinos ne samo privredi, već i rešavanju krize u Agrokoru. On je podsetio na okolnosti u kojima je donet zakon o Agrokoru, koji je omogućio uvodjenje vanredne uprave u posrnuli koncern u vlasništvu Ivice Todorića.

Premijer je rekao da je u takvim okolnostima Martina Dalić konsultovala ljude koji su o toj temi mogli da pomognu i to sve u veoma kratkom roku.

„Ono što mi je žao što u tom procesu nije bilo malo više vremena i transparentnosti pa bismo izbegli ove male sene koje bacaju mrlju na izrazito uspešan proces sprečavanja prelivanja krize u Agrokoru na ostatak privrede i finansijski sistem“, istakao je premijer i rekao da mu je žao što Martina Dalić napušta vladu.

Odlazeća ministarka rekla je da je podnela neopozivu ostavku u dogovoru s premijerom.

„Nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito. Ali percepcija je takva kakva je. Ona je rezultirala da koalicioni partneri HDZ premijeru i Vladi iskazuju nezadovoljstvo. Zato dajem ostavku jer ne želim biti uteg premijeru, Vladi ili HDZ“, rekla je Martina Dalić.

Ona je podsetila da je u vreme krize u Agrokoru dobila politički zadatak da nadje rešenje da se taj problem ne prelije na celokupnu ekonomiju i podsetila da je taj zadatak bio dogovor tadašnje većine koju su činili HDZ i Most.
„Velika je sreća svih strastvenih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak“, dodala je Dalić.

Ona je naglasila da je Agrokor pred nagodbom i da očekuje da će ona biti podignuta u zadatom roku.
Dalić je rekla i da očekuje da bude istraženo ko je tačno objavio fragmente njene mejl komunikacije, jer je to krivično delo.

Premijer Plenković u početku afere čvrsto je stajao uz potpredsednicu, ali je u nedelju rekao da će se sve rasvetliti do kraja i da će tražiti odgovornost ukoliko nešto nije bilo dobro.

Zbog afere s mejlovima u petak je održan i sastanak vladajuće koalicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.