U trendu

Hrvatska u BiH deportovala 402 migranta

SARAJEVO – Slovenija je od 1. januara do 1. septembra ove godine putem readmisije Hrvatskoj vratila 6.487 migranata, dok je Hrvatska od početka godine do danas u BiH deportovala 402 migranta.

Sprovođenje sporazuma o readmisiji, odnosno ponovnom prihvatu osoba koje nemaju dozvolu boravka jedna je od obaveza BiH predvidena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između zemalja članica EU i BiH, kao osnove za kontrolu i sprečavanje ilegalnih migracija, prenosi portal Klix.ba.

„Tokom čitave prošle godine iz Hrvatske je u BiH putem readmisije vraćeno 650 osoba“, rekao je za portal direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Iz slovenačke policije je saopšteno da je u poslednja tri meseca njihova zemlja Hrvatskoj readmisijom deportovala 3.707 osoba, a od pocetka 2019. godine cak 6.487 migranata.

Poslednjih sedmica, međutim, u fokus javnosti u vezi sa migrantskom krizom u regionu dospele su informacije o tome da su određene osobe zatečene na teritoriji Slovenije vraćene u Hrvatsku, da bi na kraju završile na prostoru BiH.

Pored toga, mesecima se spekuliše o tome da hrvatska policija vraća veliki broj migranata sa svoje teritorije u Bosnu i Hercegovinu, bez prethodne najave i dozvole za ulazak u BiH te uz primenu sile nad migrantima.

Slovenija je susednoj Hrvatskoj vratila 6,5 hiljada migranata tokom osam meseci 2019. godine, dok su u istom periodu Hrvati Bosni i Hercegovini službeno vratili samo 380 osoba.

Postavlja se pitanje koliko iznosi tačna brojka vraćenih osoba sa teritorije Hrvatske na teritoriju BiH, odnosno koliko je migranata nezvanično i „mimo papira“ deportovano u BiH, te koliko Hrvatska želi zadržati migrante koji su vraćeni iz Slovenije, prenosi Klix.ba.

Prema zvaničncim podacima hrvatska policija je tokom osam meseci ove godine sprečila 11.685 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice.

U istom razdoblju uhapšeno je 595 krijumčara ilegalnih migranata, dok je prošle godine u istom periodu uhapšeno 312 krijumčara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.