U trendu

Hrvatska zbog ubistva potražuje Aleksandra Sindjelića

Hrvatska je potvrdila da potražuje srpskog državljanina Aleksandra Sindjelića, svedoka saradnika crnogorskog tužilaštva u postupku za navodni pokušaj terorizma na dan prošlogodišnjih parlamentrarnih izbora u Crnoj Gori.

Sindjelić je u Hrvatskoj osudjen na 21 godinu zatvora zbog zbog ubistva 2011. godine u Vukovaru i hrvatsko ministarstvo pravosduja je potvrdilo Radiju Crne Gore da je za njim raspisana poternica, te da je zainteresovano za njegovo izručenje.

Aleksandar Sindjelić je svedok saradnik crnogorskog tužilaštva i medju osumnjičenima je za planiranje nasilnog upada u Skupštinu, proglašenje izborne pobede opozicionog Demokratskog fronta (DF) i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Djukanovića.

Priču o kredibilitetu svedoka saradnika koji je po navodima tužilaštva otkrio detalje plana, podele zadataka u okviru grupe od 25 ruskih, srpkih i crnogorskih državljana, aktuelizovao je Front, čiji se čelnici sumnjiče za umešanost u pokušaj terorizma.

Presuda u Hrvatskoj, po mišljenju Fronta, Sindjelića diskvalifikuje kao svedoka saradnika.

Crnogorsko specijlano tužilaštvo je saopštilo da je značaj iskaza Sindjelića „nesporan“, jer je on jedini iz grupe „imao kontakt“ sa glavnim organizatorom navodnog pokušaja terorizma, pripadnikom ruske obaveštajne službe Eduardom Šišmakovim.

Tužilaštvo je navode Fronta, čiji se čelnici suočavaju sa mogućom optužnicom, okarakterisalo kao „podmetanje“ koje „ima za cilj da se u javnosti stvori negativan stav prema validnosti krivičnog postupka koji je u toku i potvrdjuje da organizatori kriminalne organizacije ulažu velike napore kako bi sprečili osudu njenih pripadnika“.

Tužilaštvo najkasnije do kraja ove sedmice ima rok da podigne ili odustane od optužnice protiv osumnjičenih.

Pri kraju tog roka, Front je pojačao pritisak na tužilaštvo, pa je prošle sedmice došao do izjave takodje jednog od ključnih svedoka u postupku Mirka Velimirovića, kojom ovaj bivši srpski policajac i pripadnik Ravnogorskog pokreta menja iskaz prethodno dat tužilaštvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.