U trendu

Hrvatski istoričar: Da srpska vojska dvaput nije oslobađala Jadran od Italijana…

Hrvatski istoričar Goran Šarić napisao je na Fejsbuku status u kom je izneo svoj stav o poslednjim aktuelnim dešavanjima u Hrvatskoj — pre svega o napadu na srpske vaterpoliste, ali i o nedavnoj izjavi šefa EU parlamenta da je Dalmacija „italijanska“.

Goran Šarić – hrvatski istoričar – u vezi incidenta u Splitu.

Gepostet von Milovan Apic am Mittwoch, 13. Februar 2019

Objavu prenosimo u celosti:

U novembru 1917. ruske novine „Izvestija“ objavile su senzacionalan članak, sadržaj tajnog Londonskog ugovora koji je 25. 04. 1915. potpisan između Antante (Velika Britanija, Rusija i Francuska) i Italije. U zamenu za napuštanje tabora Centralnih sila (Nemačka, Austrougarska i Turska), Italiji je obećana gotovo cela istočna obala Jadrana. Srbija je trebalo da dobije ostatak dalmatinske obale, Slavoniju i BiH, dok je odluka o tome hoće li Hrvatska pripasti Mađarskoj ili ući u neku smanjenu Austrougarsku ostavljena za kraj rata.

Međutim, srpskim vojnicima taj ugovor nije puno značio, oslobodili su celu Dalmaciju i došli sve do Rijeke, gde je situacija 1918. postala dramatična. Prvo je u riječku luku uplovila italijanska ratna flota na čelu sa brodom „Emanuele Filiberto“, a zatim je u grad ušao i pukovnik Maksimović sa 700 srpskih vojnika. Nakon toga dolaze i Amerikanci, Britanci i Francuzi, pa se u Rijeci našlo odjednom čak pet savezničkih vojski. Od pukovnika Maksimovića traženo je da se povuče 20 kilometara, ali su srpski vojnici samo prešli most, ostali u istočnom delu grada i tako ga sačuvali od pada u italijanske ruke. Srbija podelu Hrvatske nije dozvolila.

Godine 1945. na samom kraju Drugog svetskog rata vodila se jedna od najžešćih bitaka Nemaca i Italijana sa partizanima — bitka za Rijeku. Dobro utvrđena, na brežuljcima, Rijeka je bila gotovo neosvojiva. U krvavom sukobu poginulo je više od 6.000 vojnika 4. armije, čiju su okosnicu činili srpski partizani (8. kordunaška divizija, 7. banijska i 29. hercegovačka). Četvrta armija oslobodila je celu Istru, sve do Trsta. Zbog velikog gubitaka svojih vojnika, komandant 4. armije Petar Drapšin se ubio.

Hrvatska od turizma zaradi preko 13 milijardi evra godišnje. Turizam, što direktno što indirektno, čini skoro trećinu BDP-a. Da srpska vojska dva puta nije oslobađala Jadran od Italijana, ne bi bilo 13 milijardi, pa bi Hrvatska bila gladna. Danas se toga više niko ne seća. Danas Srbe bacaju sa rive. Možda se ni ja ne bih setio, možda bih i ja bio u napasti da nekog Srbina gurnem u more da dva dana nakon divljačkog napada na srpske vaterpoliste u Splitu predsednik evropskog parlamenta, Italijan Antonio Tajani, nije izjavio da su Istra i Dalmacija italijanske. Čitava Hrvatska bila je zgrožena tom izjavom, ali niko se nije zapitao — zašto Istra i Dalmacija više nisu italijanske?!

U društvu u kojem su osuđeni ratni zločinci dragi gosti na državnim proslavama, u kojem na Kolindinoj inauguraciji sedi osoba koja je kokainom plaćala prostitutku, u kojem slovenački kriminalac drži predavanja po crkvama o tome kako u Jasenovcu nije bilo genocida, a dnevnik svaki dan počinje kao da je 1991. nije ni čudno da niko ne zna zašto je Dalmacija u sastavu Hrvatske, ali da zato svi znaju da je vaterpolista zaslužio batine jer: „ipak je on četnik“. Ipak ste vi idioti.

(Sputnjik)

6 komentara
 1. mar-S

  Hrvatski istoricar je kratke pameti, to sto on pise je novija istorija pa je za jednog istoricara kada pise na tu temu to je suvise vremenski ,,kratak,, period .Pisati o tome kako su Dalmaciju i Istru oslobodili Srbi od italijana je nepotrebno , jer imali koga da to ne zna, to je davno ceo svet napisao osim hrvata.Dobro bi bilo da hr. istoricar isprica ko je oslobodio Knin , Obrovac, Skradin ,Drnis , Sinj . . . , odnosno celu severnu Dalmaciju , a kasnije i sire jos 1680-tih godina o turaka.A mogu i sami gradjani da ukucaju i vide kako je to radio Srbin serdar Jovan Sinobad . Tada u tom periodu se spominju Srbi , Italijani , Mlecani , turci , ali gle cuda nigde nema hrvata .Stoga je normalno i 1918 godine da je oslobodi srpska vojska , jer je ona opslobadjala svoj narod ,i sta tu ima cudno .Kako su ove svete teritorije postale hrvatske, nema drugog objasnjenja nego prevara ili obmana kao sto je ovo danas o ,,domovinskom ratu,, i,, Srpskoj agresiji ,,. Znamo da su ,,u lazi kratke noge,, pa i ova nece dugo trajati .

 2. Anonimni

  BUVLJAK

 3. Anonimni

  mudrost kaze> sta sejes to ces znjeti,,,nema problema sve ove katastrofe poslednjih 60 god genocide djubretana hrvatskih doci ce dan za naplatu,,jeo,pio i platio

 4. Anonimni

  Jugoslavija je imala onoliku teritoriju koliko je srpska vojska oslobodila u oba rata. Srbi su zauzvrat dobili genocid u više navrata, maspok, tita i druga dobra sa zapadnih teritorija bivše zemlje. Vojvoda Mišić koji je oslobadjao ove teritorije je rekao da će ujedinjenje sa ovim zemljama biti pogubno za Srbiju ali kralj je hteo veeeeliku kraljevinu i dobio metak od istih tih koje je ujedinio – Ujedinitelj. Istra i Dalmacija jesu italijanske. Dalmacija je bila Krunovina a komunisti su iz Istre proterali 200000 Italijana, nakon rata. Klasično etničko čišćenje ove oblasti Italija nije zaboravila i ne treba. Srbi su zaboravili i to tri puta, pa i danas kao da su oboleli od „stokholmskog sindroma“, trče u zagrljaj svojih ubica. Hrvati će možda stvarno voditi „domovinski rat“ ali ne ubijajući stare i nemoćne koji nisu mogli da beže, već ovog puta malo drugačije. Ni slovenci neće bolje proći. Oni su prvi pucali u SFRJ a upravo je ta država garantovala Osimske sporazume koji su odredili granicu sa Italijom. Ubivši sopstvenog garanta, moraće da svoju diplomatiju usmere u drugom pravcu a ne da arbitriraju, sada izmedju lažne države makeonije i Grčke. (gramatička neispravnost je stav a ne nepoznavanje pravila)

  1. Radoslav Radović

   Anonimni.Napiši ko si,jer ovako komentar koji je napisan je siroče,bez oca i majke.Komentar je dobar i vidi se da iza njega stoji neko ko zna. Hrvati su u ovo nekoliko decenija na nekoliko brutalnih načina pokazali da nijesu zaslužili ono što imaju(što smo im buhvalno poklonili).Kao zahvalu ubili su nam kralja koji im je poklonio državnost.Pobili,zaklali,objesili,u jame i rijeke bacili u logorima umorili i sapun pravili od nas, u zadnjem progonu (uz pomoć njemačkih iameričkih fašista) protjerali (Krajina i Dalmacija) blizu dva miliona (2.000.000) žena i djece u najboljoj reproduktivnoj dobi.Italijani su po našoj dokumentaciji u drugom ratu spasili preko pola miliona Srba u hrvatskoj i Hercegovini.Ovaj članak samo je dotako jednu veoma važnu temu.Da su nam Italijani na granici nebi vaterpolisti u februaru plivali u luci u Splitu.Italija će imati priliku da uzme ono što je bilo njezino,i ne vidim u tome ništa sporno.Srbi su u poziciji da napokon shvate da su im oni kojima su poklonili državu i slobodu najveći neprijatelji koji postoje na planeti.(magarac počne plivati tek kad mu se voda u uši nalije).

 5. Anonimni

  Hvala. Barem jedan da napise nesto sto vrijedi.

Napišite komentar