U trendu

Hrvatski sabor sutra o položaju Hrvata u BiH

ZAGREB – Hrvatski sabor će sutra da raspravlja o Predlogu Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i evropskom putu te države, koji je predložio saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske.
Za uspešno funkcionisanje BiH na svim nivoima ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno poverenje i veruju u njenu budućnost, ističe se u Deklaraciji koja poziva na izmene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji, prenosi HINA.

Dokument koji će se naći pred Saborom ukazuje da je hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je moguće i u situaciji kada bi svi Hrvati u BiH glasali za drugog kandidata, a to je suprotno duhu Dejtonskog sporazuma.

Predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku Miro Kovač izjavio je povodom ovog predloga da Deklaracija nije mešanje u unutrašnju politiku BiH i smatra da se odnosi Hrvatske i BiH neće zaoštriti.

Bivša ministarka spoljnih poslova i zastupnica u Saboru Vesna Pusić ocenila je da je Dekleracija po više pitanja neprihvatljiva i da Hrvatska ne treba da se meša u unutrašnje stvari susedne zemlje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas u Rijeci kako očekuje da Hrvatski sabor usvoji Deklaraciju s ciljem da ojača položaj hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, koji treba da bude ravnopravan sa druga dva naroda.

Član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda, Željko Komšić, komentarišući poslednja politička dešavanja na relaciji Hrvatska – BiH, izjavio je u ponedeljak da poslednje aktivnosti Hrvatske prema Bosni i Hercegovini poništavaju međusobno poverenje i duboko zalaze u negiranje njenog suvereniteta.

To što Hrvatska radi nije dobro, zaključio je Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.