U trendu

I nova vlast CG zabranila odavanje pošte žrtvama NATO

PODGORICA – Delegacijama udruženja ratnih veterana i boraca, Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta, kao ni roditeljima i rodbini poginulih vojnika u NATO agresiji 1999. godine, nije dozvoljeno i ove godine da polože vence u podgoričkoj kasarni „Marko Miljanov“ i odaju počast stradalima”.

Iz DF-a je saopšteno da su iz “Udruženja boraca ratova od 1990“ i „Udruženja ratnih veterana prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije iz Crne Gore – Košare 1999“ bili prisutni njihovi predsednici Radan Nikolić i Ilija Mandić.

Nikolić je naglasio da za ovakvo ponašanje Ministarstva odbrane Crne Gore, iza kojeg stoji premijer Krivokapić, nema zakonskog osnova i ovo je samo još jedan čin nastavka bahatog, nečasnog i diskriminatorskog odnosa prema borcima iz devedesetih i ataka na dostojanstvo palih boraca, koji su trasirali bivši premijer Duško Marković i njegov ministar odbrane Predrag Bošković, a nastavljaju da sprovode premijer Krivokapić i ministarka Injac.

On navodi da ćutanje ministarstva na zahtev ministarki Injac za polaganje venaca u Danilovgradu i Maslinama baca još veću senku na celi događaj.

„Bilo bi nam drago, da zajedno sa nama venac položi predstavnik Ministarstva odbrane ili Vojske Crne Gore“, poruču iz DF-a.

Naglasili su da se ovde radi o civilizacijskom, komemorativnom, a ne političkom činu.

U ime Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta poslanik ovog političkog saveza Radoš Zečević je istakao da ne postoje bilo kakve prepreke da se omogući odavanje pošte izgubljenim životima u NATO bombardovanju.

On je kazao da spomenik u okviru kasarne, koji je podignut u čast palih boraca, predstavlja javno dobro i da je finansiran od boračkih udruženja.

Pripadnici Vojske Crne Gore nisu pristali čak ni da sami polože vence na spomenik u kasarni, već su ostali na kapiji vojnog kompleksa.

Ministarstvo odbrane je članstvom Crne Gore u NATO izgleda zaboravilo da je prva žrtva bombardovanja bila upravo u Danilovradu.

Tada je poginuo devetnaestogodišnji vojnik Saša Stajić.

„Crna Gora je ušla u NATO 2017. godine, od vlast u Crnoj Gori ima kolektivnu amneziju. Ne sećaju se žrtava, a današnja zabrana polaganja venaca je još jedan šamar svim građanima i nevinim žrtvama“, naveo je.

Da neko nemačkom ambasadoru zabrani da položi vence na groblju nemačkim vojnicima u Podgorici nastao bi skandal, kaže Zečević i ističe da ovako žrtve SR Jugoslavije izgleda nesu vredne da im se oda počast, preneo je podgorički portal Borba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.