U trendu

Index: Pupovac u pravu, ali zašto održava Plenkovića

ZAGREB – Gotovo svi hrvatski mediji su danas direktno prenosili obraćanje poslanika SDS S, Milorada Pupovca, novinarima u Saboru, a portal Index.hr u svom osvrtu piše da je on tom prilikom izrekao stvari o stanju u hrvatskom društvu, naročito kada je reč o „položaju Srba i divljanju filoustaškog hrvatskog nacionalizma, s čime se, kažu, svako objektivan i demokratski nastrojen može u većini složiti“.

Index piše da je situacija u hrvatskom društvu zaista alarmantna po pitanju „rehabilitacije ustašluka“ jer taj politički projekat, navode, ne sprovodi samo ekstremna desnica, za koju se u međuvremenu bez problema može reći i da je klerofašistička, nego i neki ministri u vladi premijera Andreja Plenkovića.

Portal za Pupovca kaže da je neformalni lider građana Hrvatske srpskog porekla i dodaje da su on i SDS S, doduše „mali, ali nikako nevažan deo parlamentarne većine“.

„Pupovac je, dakle, u pravu, ali to i dalje ne objašnjava ključnu misteriju njegove aktualne politike, zašto i dalje u Plenkoviću vidi ‘suvo zlato’, zašto je uveren da je i Plenković protiv fašizacije hrvatskog društva jer Plenkovićeva dela svedoče da on s time nema problema, s obzirom na to da u svojem kabinetu ima ministre koji ustaše pokopavaju s vojnim počastima i pozdravljaju osuđene ratne zločince zbog ubijanja srpskih civila kao svoje drage ratne drugove“, navodi ovaj medij.

Uz konstataciju da Plenković u svom ponašanju i izjavama, otkako je premijer, ne nudi argumentaciju za stav na osnovu kojeg bi Pupovac mogao da misli da je iskreni antifašista, Index podseća da je Plenkovićev najverniji saradnik, predsednik Sabora Gordan Jandroković ranije odbio pokorviteljstvo nad obeležavanjem godišnjice bitke na Sutjesci, na kojoj su u borbi protiv udruženih snaga nacističkih okupatora i domaćih izdajnika ustaša i četnika stradale hiljade hrvatskih partizana.

Plenkovićeva vlast, piše portal, za razliku od ostalih vlada Evropske unije ne obeležava ni Dan pobede nad fašizmom niti državni praznik Dan antifašističke borbe.

„Ali, istovremeno Plenkovićeva vlast pokrovitelj je ustaškog derneka na Blajburgu koji je tek ove godine koliko-toliko doveden u red jer je Austrijancima dojadilo da evropski mediji pišu kako se kod njih održava ‘najveći neonacistički skup u Evropi’”.

Primećujući da je primera rehabilitacije ustašluka danas u Hrvatskoj pregršt, Index pišse da je isto tako očigledno da se premijer Plenković tome ne suprotstavlja, kao ni njegova stranka HDZ, nego da po potrebi i sami u tome učestvuju.

Za portal je, kažu, prihvatljivo Pupovčevo objašnjenje da aktuelnu vladu podržava zato što više može da postigne „ako je u krugu odlučivanja, nego izvan njega“.

To, međutim, smatra Index, nije sasvim neprihvatljivo objašnjenje, ali Pupovca stavlja u poziciju delimično ekvivalentnu onoj „jevrejskog upravnika geta“, koji se nada da će saradnjom s nacistima nekako spasiti svoj narod od industrijskog uništenja.

„To je moralno duboko kompromitovana i politički dvosmislena pozicija, ali nije sasvim van pameti. I definitivno nije ni jedina koja je moguća“, piše Index i ističe da koliko god bila iritantna Pupovčeva podrška Plenkoviću i HDZ-u, ona ne treba da koristi da se iza nje skriva jedna mnogo strašnija istina o Hrvatskoj danas – „rehabilitaciju ustašluka prvenstveno omogućava ćutljiva, domobranska većina hrvatskog društva, etničkih Hrvata koji nisu ustaše, ali se s (filo)ustašama mogu bez previše muke aranžirati i ne vide razlog da se takvim destruktivnim tendencijama oštro suprotstave“.

Index smatra da se Pupovac, za kojeg kažu da je neformalni lider hrvatskih Srba, na žalost, ne može sasvim osloniti isključivo na levo-liberalne snage da će srpsku nacionalnu manjinu zaštiti od pogroma.

Istovremeno, smatraju da Pupovac na raspolaganjuu osim ove opcije u kojoj podržava aktuelnu vladu, ima još dve – jedna je da bude deo opozicije, a kao treću navode otvorenu gerilsku pobunu protiv Hrvatske i dominantnog nacionalističkog narativa, što bi, konstatuju, bilo samoubistvo.

Index podseća na delove današnjeg obraćanja Pupovca i konstatuje da je on početkom 1990. ostao izvan oružne pobune i uticaja Slobodana Miloševića i Beogradu, te da ne treba zaboraviti da je činio sve moguće da do rata ne dođe.

„I što se dogodilo tim ‘lojalnim Srbima’? Dogodio im se nacionalistički teror u režiji HDZ-ove vlasti, zbog kojeg su mnogi od njih na primer morali da menjaju prezimena da bi preživeli Tuđmanov režim te ‘dane ponosa i slave'“, piše Index i, između ostalog, navodi da Pupovca to, međutim, ne amnestira od kolaboracije sa Plenkovićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.