U trendu

Index: U Belom Manastiru automobil sa ustaškom simbolikom

ZAGREB – Zlatko Jožef iz Belog Manastira vozi belu Škodu oktaviju, koja bi bila uobičajeni automobil da kombinacija brojeva i slova na tablici nije 1004-U, piše Index.hr.

Portal navodi da je slovo U na tablici crnim izolir-trakama stilizovano karakterističnim crticama na gornjem delu, tako da izgleda kao ustaško i podseća da je 10. aprila 1941. godine osnovana Nezavisna Država Hrvatska, čiji je simbol baš to U sa crticama, kakvo Jožef ima na registraciji.

Portal navodi da se, kad su ga pozvali, on javio i prekinuo vezu čim je čuo da je na vezi novinar Indexa.

Kad se drugi put javio, Jožef je potvrdio da vozi automobil sa spornom registracijomm, a na pitanje zašto ima registraciju sa ustaškom simbolikom, odgovorio je da Indeksu ne daje izjave jer su, kako je rekao, „navijači pogrešne ekipe“.

Na pitanje šta to znači, uzvratio je pitanjem „Zašto se u Vukovaru grade spomenici Srbima“?

Index. hr navodi da je Jožefu saobraćajna policija rekla da ima promena na registracionoj tablici, a da je on novinarima tada rekao da je tek nakon toga video da su na slovo U zalepljene trake.

Portal, međutim, tvrdi da to nije istina, jer se na njegovom Fejsbuk profilu može naći fotografija automobila koju je objavio ranije i na kojoj je slovo U takođe sa crticama.

Na njegom profilu uz pregršt ustaških pozdrava „Za dom spremni“, može se videti i da je prijateljima čestitao Božić uz sliku novina iz doba NDH na kojoj su u prvom planu ustaški simboli.

I pored toga, Jožef tvrdi da nije ustaša i da su tablice takve jer je 10. aprila upoznao svoju suprugu, a da slovo U označava upoznavanje, prenosi Index.

U policiji je za hrvatski portal potvrđeno da su u slučaju te registracije podnete dve prijave zbog „nošenja ili isticanja simbola, tekstova, slika i crteža, te remećenja javnog reda i mira jer je na svoju Škodu Oktaviju stavio naručene tablice (BM-1004-U) na koje je naknadno zalepio izolir-traku i pretvorio obično U u ustaško“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.