U trendu

Inflacija u HR porasla u aprilu 2,1 posto međugodišnje

ZAGREB – Potrošačke cene u Hrvatskoj su u aprilu 2021. porasle 2,1 posto na godišnjem nivou, što je najviša stopa inflacije od avgusta 2018, pokazuju današnji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Hrvatska inflacija u aprilu na mesečnom nivou porasla za 0,7 procenata, što je manje nego u martu kadasu potrošačke cene povećane za 1,1 odsto, prenosi Hina.

April je treći mesec zaredom u kojem se beleži rast inflacije na godišnjem nivou, nakon porasta od 0,3 posto u februaru i 1,2 procenta u martu.

Prema statističkim pokazateljima, u Hrvatskoj je na godišnjem nivou najviše poskupeo prevoz, za 10,7 posto, a slede alkoholna pića i duvan (6,0%), rekreacija i kultura (2,2%), stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (1,4%), restorani i hoteli (1,3%), zdravlje (1,2%) i komunikacija (1,1%).

Takođe je zabeležen rast cena u segmentima obrazovanje, za 0,6 posto, razna dobra i usluge, za 0,4 odsto, te pokućstvo i oprema za kuću i redovno održavanje domaćinstva za 0,2 procenta.

S druge strane, cene hrane i bezalkoholnih pića, koje imaju najveći udeo u potrošačkoj korpi od 27,2 posto, pale su na godišnjem nivo za 0,6 posto, a cene odeće i obuće za 0,1 procenat.

Kumulativni statistički podaci za prva četiri meseca ove pokazuju rast potrošačkih cena za 0,8 posto u odnosu na uporedni lanjski period.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.