U trendu

Inicijativa za opoziv Kitarović zbog pritiska na Tribunal

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske (YIHR) zatražila je danas da hrvatski sabor pokrene opoziv predsednice Kolinde Grabar-Kitarović ocenjujući da je svojim izjavama, a naročito onom povodom predstavljanja knjige „General Praljak“, izvršila neprihvatljiv pritisak na rad Haškog suda.

„Predsednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je nizom izjava, a naročito izjavom upućenom povodom predstavljanja knjige “General Praljak“ 24. novembra, izvršila nedopustiv javni politički pritisak na rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), uoči izricanja pravomoćne presude u predmetu Prlić i drugi, koje je najavljeno za 29. novembar“, navodi se u saopštenju, prenela je Hina.

Promocija knjige „General Praljak“, održana je u Zagrebu 21. novembra i na njoj je pročitana poruka predsednice koja je ocenila da je doprinos Praljka „odbrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te odbrani opstanka hrvatskog naroda na njegovim istorijskim prostorima tokom domovinskog rata, od velike važnosti“.

Inače, generalu Praljku se sudi u okviru procesa „Prlić i ostali“, koju i Hrvaska i BiH iščekuju sa velikom pažnjom.

„Ovih dana, kada se nadamo pravednoj sudskoj presudi i njegovom oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih boraca, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom istorijskom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine istrajno branio svojom rečju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod“, navela je Kitarović, prenela je Fena.

YIHR smatra da je takvo delovanje predsednice, „kojim se ostvaruje pritisak na telo međunarodnog suda i to u smeru zaštite počinitelja najtežih zločina protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava neprihvatljivo“.

Ta organizacija dodaje u pismu i da predstavnici Sabora imaju političku i moralnu odgovornost da tako postupe, jer je „u nizu pravosnažno presuđenih predmeta pred MKSJ utvrđeno da je Hrvatska učestvovala u ratu na području BiH, kao i da su brojne zločine počinili pripadnici snaga Hrvatske ili onih snaga koje su delovale u ime Hrvatske, za šta Hrvatska još nije preuzela odgovornost.

„Predsednica Republike nastavlja politiku agresije prema BiH stajući u odbranu počinitelja zločina i u potpunosti zanemarujući perspektivu žrtava“, navodi se u saopštenju.

I hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću Dokumenta pozvao je nedavno Grabar-Kitarović za neodgovornost zbog poruke organizatorima promocije knjige „Slobodan Praljak“, ocenjujući da je time demonstrirala nedopustiv pritisak na rad Haškog suda.

Žalbeno veće Haškoga suda, naime, za sredu je najavilo čitanje pravosnažne presude u predmetu „Prlić i drugi“.

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u maju 2013. nepravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Praljak je tada nepravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.