Interpol još nije dobio zahtev za proveru ukrajinske ikone

SARAJEVO – Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH – NCB Interpol Sarajevo do sada nije primila zahtev za postupanje u vezi sa ukrajinskom ikonom, koju je Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Direkcija je nadležna za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, odnosno saradnju putem Interpola i do sada nije službeno primila zahtev za postupanje na zahtev nadležnih tela u BiH, kao i NCB Interpol Kijev u vezi sa ukrajinskom ikonom.

„Ukoliko se zahtev dostavi, Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH – NCB Interpol Sarajevo će u skladu sa svojim nadležnostima postupiti po istom“, rečeno je za Klix.

Iz Direkcije napominju da je od 1947. godine, Generalni sekretarijat Interpol Lion razvio vrlo efikasan sistem, odnosno bazu podataka ukradenih umetnina koja ima za cilj efikasniju razmenu policijskih informacija, a sve u cilju bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara.

Baza je dostupna svim članicama Interpola.

Ukrajina je saopštila da je ikona koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik tokom njegove posete BiH vlasništvo Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.