U trendu

Iscrpljen i gladan lavić uhvaćen u Budvi, krio se u napuštenoj kući (foto, video)

Posle višednevne potrage, lavić koji je nestao konačno je pronađen u Crnoj Gori, javljaju tamošnji mediji.

„Vijestima“ je u budvanskoj policiji potvrđeno da je mladunče lava pronađeno u staroj kući na putu ka selu Krapina.

Lav uplašen i izgladneo

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević javio se iz Budve za TV Prva i rekao da je u akciji hvatanja učestvovalo šest osoba.

„Nije bilo potrebe da se koriste sedativi, lav je uhvaćen u staroj kući iznad Budve. U dosta je dobrom zdravstvenom stanju, uplašen je, iscrpljen i gladan“, rekao je on.

Kako je napomenuo, lav je sada u Budvi, a čeka se veterinar kako bi ga prebacili u Podgoricu gde će biti privremeno smešten.

Lava je locirao službenik policije, koji je pozvao predstavnike Agencije za zaštitu životne sredine koji su ga uhvatili.

Životinja će biti smeštena u prostorijama Službe zaštite i spasavanja dok se ne nađe odgovarajući smeštaj.

Milan Gazdić iz crnogorske Agencije za zaštitu životne sredine kazao je ranije u toku dana da je nestali mali lav ponovo viđen jutros na nepristupačnom terenu iznad Budve. Kako je jutros rekao za TV Prva, njega je primetila policija, ali je reč o teškom dostupnom terenu.

Gazdić je u jutarnjem programu TV Prva rekao da se za slučaj lava saznalo pre oko mesec dana, tačnije da on nezakonito boravi u privatnom zatočeništvu, posle čega su alarmirani policija i nadležni organi za koje kaže da nisu mogli da veruju da tako nešto postoji.

Hvatanje lava 💚🦁

Posted by Alexandar Dragicevic on Thursday, February 10, 2022

Dodaje i da su se u potrazi za lavom koristile ne samo termalne kamere nego i dronovi, ali da je i pored toga lava bilo jako teško primetiti baš zbog guste vegetacije.

„Angažovali smo eksperte iz regiona u potrazi i nadamo se da ćemo ga u najskorije vreme pronaći. Stanje je sada već ozbiljno jer lav nije navikao na vremenske uslove u Crnoj Gori. Čuli smo se i s kolegama iz Južne Afrike koji su objasnili da je lavić sad već u životnoj opasnosti jer je prerano odvojen od majke i svoje prirodne sredine… Već dugo je sam, u divljini, a ceo svoj život proveo je u društvu ljudi… Trenutno nije opasan, jer je navikao na ljude“, kazao je tada Gazdić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.