U trendu

Istraživanje: Organizovani kriminal glavna bezbednosna pretnja na ZB

SARAJEVO – Da je organizovani kriminal glavna bezbednosna pretnja smatra 82 odsto građana Zapadnog Balkana, a da njegovom postojanju doprinosi korupcija smatra 55 odsto stanovnika regiona, pokazalo je prvo regionalno ispitivanje javnog mnjenja o pitanjima bezbednosti, SecuriMetera Zapadnog Balkana predstavljeno danas.

Istraživanje je predstavio Savet za regionalnu saradnju (RČ) čija generalna sekretarka Majlinda Bregu ističe da globalna pandemija nije smanjila bezbednosne pretnje i da region smatra da je važno da se radi na rešavanju bezbednosnih izazova na Zapadnom Balkanu.

Ona je dodala i da 56 odsto ispitanika podržava rad tela za sprovođenje zakona.

„Kada govorimo o transnacionalnom organizovanom kriminalu, 48 odsto njih nije zadovoljno. Sigurnosne pretnje su za 70 odsto građana regiona sada prenete u digitalni svet i građani se plaše da bi njihova deca i mlađa rodbina mogli biti radikalizovani na Internetu. Upitani o uticaju dezinformacija, 76 odsto građana širom regiona smatra dezinformacije novim načinom ratovanja“, rekla je Bregu.

SecuriMeter Zapadnog Balkana sprovodiće se na godišnjem nivou.

Predstavljanju rezultata istraživanja prisustvovali su i brigadni general i komandant štaba NATO-a u Sarajevu Erik Folkestad i direktor za Jadranski region i Zapadni Balkan u Generalnoj direkcija za Evropsku uniju u Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Andrea Kaskone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.