U trendu

Ivanov: Neistina da sam hteo uvodjenje ratnog stanja u Severnoj Makedoniji

Bivši predsednik Severne Makedonije Djordje Ivanov izjavio je danas da su neistinite i nebulozne informacije da je planirao da proglasi ratno stanje 27. aprila 2017, kada se desio nasilni upad pristalica VMRO DPMNE u parlament i napad na poslanike nove većine.

On je to rekao u svedočenju na sudjenju organizatorima nasilja u parlamentu Severne Makedonije u aprilu 2017, za šta su optuženi tadašnji predsednik Sobranja Trajko Veljanovski, dva bivša ministra iz VMRO DPMNE i tadašnji šef državne bezbednosti.

Djordje Ivanov, koji je za makedonskog predsednika dva puta izabran na predlog VMRO DPMNE, svedočio je na predlog odbrane u tom sudskom procesu za organizaciju nasilja koje je u medijima nazvano „Krvavi čevrtak“.

„Sve što je povezano sa ratnim stanjem proizašlo je iz teksta objavljenog u jednom nedeljniku pred taj dogadjaj. Tekst sa špekulacijama, neistinama. Do 27. aprila taj tekst je bio interpretiran i komentarisan u drugim medijima u zemlji i bio je prenet u stranim medijima. Ceo taj tekst je nebuloza“, rekao je Ivanov.

Kako je istakao, „Ustav je jasan: ratno stanje se proglašava kada postoji opasnost za napad na Republiku, kada je napadnuta država ili kada je Republici objavljen rat“.

„Odluku donosi Sobranje dvotrećinskom većinom, a ako se ne sastane može da je donese i predsednik, ali zatim ide na potvrdjivanje u parlament“, rekao je Ivanov, ističući da je u tom trenutku parlament imao nadležnost za proglašenje ratnog stanja jer je bio u stalnom zasedanju od verifikacije poslaničkih mandata.

U sudskom postupku za organizaciju nasilja i upada u parlamet kako bi se sprečilo mirno prenošenje vlasti na novu vladajuću koaliciju SDSM – DUI, optuženi su tadašnji predsddnik Sobranja i visoki funcioner VMRO DPMNE Trajko Veljanovski, bivši ministri u vladama Nikole Gruevskog, Mile Janakijeski i Spiro Ristovski i bivši direktor tadašnje Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove Vladimir Atanasovski.

Istragom je obuhvaćen i bivši premijer i tadašnji lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, ali nije u optužnici jer je nedostupan. Gruevski je u novembru 2018. pobegao u Madjarsku i tamo dobio politički azil.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar