U trendu

Ivanov traži način za povlačenje sporne odluke o aboliciji

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov izjavio je danas da su u toku konsultacije sa pravnim ekspertima kako bi se pronašlo rešenje u vezi sa odlukom o pomilovanju političara.

Kako je saopštio makedonski predsednik, u dosadašnjim konsultacijama sa vrhunskim pravnim ekspertima nije pronadjen pravni osnov za povlačenje njegove odluke od 12. aprila, ali se konsultacije nastavljaju dok ne bude pronadjen.

„Kosultacije se produžavaju u pravcu pronalaženja rešenja. Pozivam i lidere političkih stranaka, potpisnike Dogovora iz Pržina, da se uključe u ovaj proces i da ponude pravno rešenje koje će biti u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Makedonije“, neveo je Ivanov.

Povodom protesta, koji se od 12. aprila svakodnevno održavaju u Skoplju i više makedonskih gradova zbog njegove odluke o aboliciji, Ivanov je rekao da svako ima pravo da iskaže nezadovoljstvo i da protestuje zbog bilo koje odluke državnih institucija, ali je pozvao demonstrante da ne narušavaju javni red i mir i da ne uništavaju privatnu i državnu imovinu.

Odluka Ivanova da abolira političare protiv kojih se vode postupci, medju kojima je navijše funkcionera vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, kao i sam Gruevski, dovela do je do svakodnevnih protesta na kojima nezadovoljni gradjani traže njeno povlačenje i ostavku predsednika Makedonije.

Povlačenje te odluke kao i odluke o rapisivanju izbora za 5. jun uslovi su koje je lider najveće opozicione stranke Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev postavio da bi učestvovao na sastanku lidera četiri najveće makedonske stranke u Beču u petak, na kojem bi uz posredovanje EU, trebalo da se nadje način za izlazak Makedonije iz političke krize.

Kriza u Makedoniji, koja traje skoro dve godine, dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun uprkos protivljenju opozicije, kao i odlukom predsednika Ivanova da abolira političare povezane s aferom prisluškivanih razgovora.

Makedonska politička kriza počela je kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da udje u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar