U trendu

IZ Mostar neshvatljivo da Srbin glasa za Hrvata

MOSTAR – Islamska zajednica u Mostaru kritikovala je predstavnika Srpske liste Velibora Milivojevića zbog toga što je u prvom krugu glasanja u gradskoj skupštini za gradonačelnika, glas dao predstavniku HDZ-a Mariu Kordiću.

Predsednik mostarskog medžlisa Džafer Alić je optužio Milivojevića da je opredeljenjem da gradonačelnik bude iz reda Hrvata zapravo podržao projekat „podele grada“ i, kako je naveo, „dominacije jednog nad drugim narodima“.

„Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da smo ne malo iznenađeni i do kraja rezignirani opcijom da srpski izabrani odbornik dr. Velibor Milivojević, koji je nastupao pod čuvenim Šantićevim sloganom ‘Ostajte ovđe’, bude otvoreno u službi projekta koji i dalje od Mostara po svaku cenu želi da pravi podeljeni grad i u kojem treba da vlada dominacija jednog naroda (hrvatskog), nad drugim i trećim narodom (Bošnjacima i Srbima) i Ostalima, i jedne vere (katoličke) nad drugom i trećom (muslimanskom i pravoslavnom)“, naveo je Alić, preneo je sarajevski portal Klix.

Prema Aliću, otvoreno pristajanje uz jedan takav koncept sve Mostarce vraća u, kako navodi, ne tako davna vremena političkih dogovora Srba i Hrvata na štetu Bošnjaka.

Ovakvo opredeljenje Milivojevića, Alić tumači kao ostavljanje prostora za, kako kaže, sumnju u iskrenost Srba, otvorenost i spremnost da se na dobrokomšijskim odnosima gradi dijalog i poverenje u Mostaru i Hercegovini.

Sve to Alić je povezao i sa podrškom koju su muslimani Mostari dali obnovi Sabornog hrama u tom gradu.

Očekuje se da će gradonačelnik Mostara biti izabran na sednici Gradskog veća u sredu, 10. februara.

Gradonačelnik će, nakon prva kruga glasanja, bti biran između Zlatka Guzine (SDA) i Marija Kordića (HDZ).

Nije, međutim, isključena mogućnost da će se u izbor gradonačelnika umešati visoki predstavnik Valentin Incko, jer navodno nije ispoštovan Statut Grada Mostara kojim je definisano da se gradonačelnik bira tajnim glasanjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar