Izetbegović optužio Dodika za „tihi državni udar“

SARAJEVO – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović optužio je člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da pretnjama blokadom vlasti pokušava da sprovede „tihi državni udar“, piše danas sarajevski „Dnevni avaz“.

Istovremeno, Izetbegović je HDZ-u BIH poručio da priklanjanjem Dodiku u sadašnjoj krizi sigurno neće dobiti izmene izbornog zakona kakve očekuje.

Izetbegović je u intervjuu listu rekao da Dodikovo ponašanje uvodi BiH u novu krizu sa neizvesnim ishodom i trajanjem, prenosi Hina.

„Ustavni sud je po prizivu grupe poslanika u Narodnoj skupštini RS zaustavio pokušaj otimačine zemlje povratnika. Režim u tom entitetu ne poštuje odluke Ustavnoga suda, dapače od nas ultimativno traži da promenimo sastav Ustavnog suda kako se slične otimačine ubuduće ne bi mogle sprečiti. Upuštaju se u nezakonite blokade rada državnih institucija“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to predstavlja „pokušaj tihog državnog udara“, a delimičnu krivicu za takvo stanje ima međunarodna zajednica jer nisu reagovali na slične ucene.

„Flagrantno, nedvosmisleno i drsko suprostavljanje, pa i izrugivanje presudama Ustavnoga suda BiH i autoritetu Ureda visokog predstavnika (OHR) prošlo je bez sankcija i pravoga odgovora i to nas je dovelo u ovu situaciju“, rekao je Izetbegović i pozvao HDZ BIH da stane uz „probosanske snage“ koje uz SDA čine Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

(Tanjug)

Napišite komentar