U trendu

Izetbegović: Pojam miran razlaz je mimikrija za secesionizam

SARAJEVO 16. aprila (Tanjug) – Nakon pisma člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića evropskom zvaničniku Šarlu Mišelu, pisma predsedniku EP Davidu Sasoliju i predsedniku EPP Donaldu Tusku obratio se lider SDA Bakir Izetbegović, a povodom non-pejpera o navodnoj promeni granica na Zapatnom Balkanu i raspadu BiH.

U odvojenim pismima Sasoliju i Tusku, Izetbegović kaže da su građani BiH, ali i celog regiona „uznemireni zbog niza događaja kojima se stvara percepcija da se u određenim krugovima unutar Evropske unije pokušava pokrenuti tema prekrajanja državnih granica na štetu Bosne i Hercegovine“.

Pojam „mirni razlaz“ je, prema Izetbegoviću, „samo mimikrija za secesionizam koji već dugo zagovara predsednik SNSD-a, uz podršku određenih krugova izvan BiH“.

„Poznato vam je da su građani BiH položili ogromne žrtve 90-ih godina prošlog veka braneći celovitost i teritorijalni integritet svoje države i da ne postoje okolnosti u kojima bi pristali da se odreknu i najmanjeg dela teritorije, a pogotovo ne političkom odlukom o ‘mirnom razlazu'“, naveo je Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodao je da su evropska iskustva s pokušajima prekrajanja granica dovela do svetskih ratova u 20. veku, baš kao što su, kako navodi, raniji pokušaji etničke podele Bosne i Hercegovine „kulminirali genocidom u Srebrenici, kao i da je na osnovu toga jasno da bi svaki pokušaj prekrajanja granica ugrozio mir“.

„Svakome ko imalo poznaje istoriju, ko razume aktuelne odnose u svetu, jasno je da pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ne bi izazvao destabilizaciju i sukob samo u našoj zemlji, nego bi se lančanom reakcijom sukobi prelivali iz jedne u drugu državu u regiji. Niz zemalja EU ne bi ostalo pošteđeno u toj novoj spirali separatizma koja bi bila pokrenuta“, naveo je lider Bošnjaka.

Dodaje da je, bez obzira na to ko je autor „non-papera“, kao i kome je i kada uručen taj dokument, jasno da deo desničarskih i profašističkih stranaka u Evropi, koje su pod očiglednim malignim uticajem sila izvan Evrope, zagovara teze koje se u tom pismu navode i da je to opasnost, ne samo za BiH, nego i za celu Evropsku uniju.

„Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz non-pejpera, udaraju na same temelje EU-a. Ovo što se događa trenutno nije samo problem nas u BiH ili regiji, nego i cele Evrope, koja je utemeljena na principu nepovredivosti državnih granica“, naveo je, između ostalog, Izetbegović.

Ocenio je da je ogromna većina demokratskih snaga u EU sposobna da se, kako kaže, „izbori protiv profašističke manjine, islamofoba i secesionista, ali da svi zajedno moraju biti oprezni, i u korenu sasecati bilo kakvu pomisao o promenama državnih granica, jer je to otvaranje Pandorine kutije“.

Izetbegović je u pismu Tusku posebno skrenuo pažnju na postojanje jasnih indicija da i pojedine stranke članice EPP-a direktno ili posredno pružaju podršku takvoj politici, pa bi, smatra, bilo neophodno da se EPP ogradi i eventualno sankcionira svoje članice koje deluju suprotno principima i politici te stranke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.