U trendu

Izetbegović pretnjama ratom radikalizuje Bošnjake

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, saopštio je da su nove pretnje ratom, koje je ponovo u Mostaru uputio bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, pokušaj radikalizovanja Bošnjaka i njihovog okretanja od Evropske unije i NATO, kao i da je Izetbegović „svesno odabrao ulogu Hamasa“, prenosi Hina.

Agencija navodi da je Izetbegović i nedavno u intervju za „Dojče vele“ izneo tvrdnju da bi bio spreman na rat ukoliko Republika Srpska pokuša da se otcepi od Bosne i Hercegovine.

Hina navodi da je Izetbegović, tokom obeležavanja godišnjice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, rekao da su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba i dodao da takav scenario bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

„Ako prete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu da dele Mostar i druga mesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prete i mi nećemo pretiti. Nećemo dopustiti da se revidira istorija“, rekao je Izetbegović.

Hina prenosi da iz HNS BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava da preusmeri Bošnjake protiv evroatlantskog puta BiH i usmeri BiH u sferu evroazijskog utjecaja, direktno suprotstavljenog EU i NATO.

„Otvorenim pretnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju nivoa ekstremizma“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da HNS BiH upozorava da će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

„To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje nivoa samoodrživosti ove države i evropski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom delu sveta“, zaključuje HNS BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)