U trendu

Izetbegović: Srpski političari moraće da prihvate realnost

SARAJEVO – Predsednik Stranke demokratske akcije u BiH (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da je uveren da će srpski političari odustati od pretnji otcepljenjem i prihvatiti istinu o ratnim zbivanjima, kao i da HDZ BiH neće uspeti da blokira izbore iduće godine ako se ne promene izborna pravila.

Kako prenosi Hina, u intervjuu za sarajevski portal Faktor, koji je, kako navodi hrvatska agencija, blizak SDA, čelnik vladajuće bošnjacke stranke u BiH kazao je da pojačana nervoza među srpskim političarima zbog odluke visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja ratnih zločina može potrajati još mesec do dva, a da će posle toga uslediti njihovo suočavanje sa realnošću.

„Srpski političari moraće da prihvate realnost“, kazao je Izetbegović, dodajući kako je nedopustivo negirati presude međunarodnih sudova i veličati ratne zločince, što će ubuduće, u skladu sa Inckovom odlukom, biti kažnjivo i zatvorom do pet godina.

Poručio je i da vlasti Republike Srpske nemaju pravo da, kako tvrdi, „sprovode aparthejd u tom entitetu“, uskraćujući Bošnjacima i Hrvatima u RS, kako dalje tvrdi, elementarna prava.

Kazao je i da treba biti oprezan u tumačenju stvarnih namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji javno šalje pomirljive poruke, ali zato dopušta njemu bliskim politicarima, poput Milorada Dodika i Aleksandra Vulina da nastave s pretećim i zapaljivim izjavama.

„Sasvim sigurno, Vulin bez njegove (Vučićeve) saglasnosti ne bi smeo da kaže da će vojska Srbije štititi Srbe ma gde živeli, dakle ignorišući teritorijalni integritet i granice“, izjavio je Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.