U trendu

Janša: Embargo na naftu nije dovoljan, Rusija i dalje može da finansira rat

Odlazeći slovenački premijer Janez Janša ocenio je danas da dogovor o postupnoj zabrani uvoza nafte iz Rusije ne rešava u celosti problematiku stanja u Ukrajini jer će Rusija zbog rasta cena energenata na svetskom tržištu i dalje imati sredstva za finansiranje rata.

Nafta je manji deo problema kad je reč o sankcijama protiv Rusije koji se tiču energetike, a najtvrđi orah će biti embargo na ruski plin, rekao je Janša novinarima koji prate samit EU u Briselu, dodavši da želi sreću onima kojima ostaje da reše tu „kvadraturu kruga“.

Dodao je da još važnija tema od toga koliko će ruske nafte kupiti Evropa jesu narasle cene energije, prenosi Hina.

Ako Rusija proda i pola količina nafte u odnosu na dosadašnje isporuke po rastućim cenama energenata na tržištu koje je agresijom na Ukrajinu destabilizovala i dalje će, rekao je Janša, moći da finansira svoj rat.

Janša je dodao kako se nada da će danas na samitu biti nađena konkretnija rešenja kako uticati na cene energenata jer je to i stanje u Ukrajini glavni problem.

„Sada treba uskladiti prioritete i ako EU nađe pravi pristup, onda će se cene energenata stabilizovati“, kazao je.

Što se tiče trenutnog stanja u Ukrajini, naveo je da je to ključno pitanje jer u Donbasu ruska vojska napreduje.

„Ako EU i zapad ne žele kroz mesec dana razgovarati o novim milionima izbeglica iz Ukrajine, sada se treba koncentrisati na vojnu pomoć Ukrajini“, kazao je Janša.

Dodao je da će uspesi na frontu pojačati apetite agresora, dovesti do političke nepetosti u Ukrajini, gubitka verodostojnosti EU i zapada, te da će sve to dodatno uticati na cene energije i sigurnost energenata i hrane.

Po Janšinoj oceni, sada se treba koncentrisati na vojnu i drugu pomoć Ukrajini jer od toga zavisi hoće li Evropljani živeti u miru i blagostanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)