U trendu

Jevreji bojkotovali obeležavanje sećanja na Holokaust

Jevrejska zajednica u Hrvatskoj bojkotovala je zvanični program obeležavanja sećanja na žrtve Holokausta, tvrdeći da hrvatska vlada ne čini dovoljno u obuzdavanju pronacističkih osećanja u toj zemlji.

Ognjen Kraus, koordinator jevrejskih zajednica u Hrvatskoj, rekao je da je odluka o bojkotu doneta jer vlasti nisu iz Jasenovca uklonile ploču sa pronacističkim pozdravom iz Drugog svetskog rata, prenosi AP, uz podsećanje da su u tom logoru smrti za vreme rata ubijene desetine hiljada Jevreja, Srba i Roma.

„To je trebalo hitno rešiti, vladinim dekretom ili zakonom, ali se ništa nije dogodilo. Umesto toga, svedoci smo eskalacije… I ko će to zaustaviti?“, rekao je Kraus za AP.

Hrvatski premijer Andrej Plenković opisao je pitanje ploče u Jasenovcu kao „delikatno“ i obećao da će formirati komisiju za rešavanje pitanja iz prošlosti, ali Kraus smatra da će komisija ohrabiti one koji se dive fašizmu.

„Da li zaista moramo o tome da razgovaramo u 2017. godini“, pita Kraus, objašnjavajući da je natpis „Za dom spremni“ bio prisutan na nalozima za slanje ljudi u logore u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu.

Prema njegovim rečima, „to nije samo pozdrav, već mnogo više od toga“.

Jevrejska zajednica je bojkotovala i komemoraciju u Jasenovcu prošle godine, podseća američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.