U trendu

Još jedna zemlja u komšiluku ukida rad nedeljom?

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović podržala je inicijativu „Hrvatskog saveza za nedelju“ da nedelja bude neradni dan za sve.

U saopštenju iz kabineta predsednice navodi se da je najavila da će „lično tražiti od resornih ministarstava razmatranje ovog predloga i donošenje odgovarajućih zakonskih rešenja“.

Predstavnici tog saveza smatraju da je nedelja dan za porodicu, što je najčešći razlog za uvođenje slobodno dana, preneo je portal Index.

Navodi se i da, prema istraživanju sprovedenom prošle godine, 50 odsto zaposlenih u Hrvatskoj radi prekovremeno, a najveći problem uočen je upravo u sektoru trgovine, gde većinu zaposlenih čine žene, koje rade neprekinuto i po nekoliko sedmica bez dana odmora za minimalnu platu.

U razgovoru s predsednicom je istaknuto da je ovaj hrvatski savez svojim istraživanjima i stručnim nacionalnim i međunarodnim skupovima utvrdio višestruko štetne posledice rada nedeljom, ne samo za radnike u trgovinama i njihove porodice već i za širu društvenu zajednicu i demografsko stanje u Hrvatskoj.

Smatraju i da nije potrebno da prodavnice rade od 0 do 24 sata svih 365 dana u godini te da je, na primer, u Austriji nedelja neradna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.