U trendu

Jović: U Hrvatskoj izvesni izbori

Bivši savetnik predsednika Hrvatske i profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Dejan Jović smatra da su novi izbori u Hrvatskoj izvesni, ali da eventualno formiranje nove vlade neće mnogo uticati na odnose Zagreba i Beograda, ocenivši da će Hrvatska koristiti proces evropskih integracija Srbije za ostvarenje bilateralnih interesa.

„Mislim da su odnosi uslovljeni širim okolnostima i da bi jednim delom bilo nekih pozitivnih koraka. Nikad nisam verovao da je (dosadašnji potpredsednik Tomislav) Karamarko specijalno veliki prijatelj Srbije i to se pokazako ovih šest meseci, ali sve zavisi kako će se stvari dalje rasplesti“, izjavio je Jović na konferenciji „Ugrožena budućnost Evrope?“ koju su u Beogradu priredili Centar za spoljnu politiku i Fondacija Fridrih Ebert.

Jović je rekao da treba biti svestan da će Hrvatska u procesu pristupanja Srbije EU pokušati da ostvari svoje bilateralne interese i da će pritom koristiti sve instrumente koje ima na raspolaganju, uključujući i mogućnost blokade.

„Mogućnost blokade je otvorena dokle god traju pregovori“, rekao je Jović.

Po njegovom mišljenju, sasvim je izvesno da će biti novih izbora u Hrvatskoj, iako je moguće da HDZ ipak povuče svoj zahtev za ostavku Vlade.

Jović je ocenio da je ostavka vicepremijera Karamarka vrlo značajan čin, jer pokazuje da su okolnosti takve da je vrlo moćan političar, lider glavne stranke na vlasti prislijen pritiskom javnosti i političkih okolnosti u zemlji da podnese ostavku.

„Mislim da je to samo prvi čin, postoje još dva potencijalna, jedno je pad vlade, a drugi eventualno pitanje odlaska Karamarka sa čela HDZ-a, jer ako dodje do izbora u Hrvatskoj nisam baš sasvim siguran da je u interesu HDZ-u da ga vodi Karamarko s obzirom na njegovu sadašnju popularnost i na ostavku na koju je bio prisiljen“, kazao je Jović.

O mogućem ishodu izbora, Jović je rekao da sadašnja kretanja javnog mnjenja pokazuju da bi SDP bio najsnažnija stranka, ali da verovatno ne bi sam mogao da formira vladu, zbog čega bi došlo do slične situacije da SDP mora da traži koalicioniog partnera.

Ukazavši da je sve u domenu spekulacija, Jović je rekao da bi SDP-u moglo više da odgovora da saradjuje s oslabljenim HDZ-om u okviru velike koalicije, nego s malim strankama kao što je Most.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.