U trendu

Jubilarni Kongres IPI sledeće godine u Njujorku

BEČ – Međunarodni institut za štampu (IPI), globalna mreža urednika, rukovodilaca medijskih kuća i novinara vodećih u borbi za slobodu štampe, održaće Svetski kongres za narednu godinu u Njujorku, od 10. do 12 septembra 2020. godine, saopšteno je danas iz te organizacije.

Domaćini Kongresa, na 70. godišnjicu IPI, biće Univerzitet Kolumbija i Fakultet za novinarstvo Kolumbija, gde su organizaciju 1950. godine osnovala 34 urednika iz 15 zemalja sa ciljem odbrane kvaliteta i nezavisnosti novinarstva.

Kongres IPI je vodeći globalni forum o slobodi štampe i nezavisnom novinarstvu, a svake godine okuplja više od 300 vodećih medijskih porfesionalaca koji razmatraju pitanja slobode medija i kvaliteta novinarstva.
„Činjenica da je naša mreža položila ispit vremena je dokaz žnačaja naše misije i naše borbe za slobodu medija gde god su oni ugroženi“, rekao je predsednik Izvršnog odbora IPI Markus Špilman.

On je istakao da je Njujork, samo nekoliko nedelja pred održavanje predsedničkih izbora u SAD, pravo vreme i pravo mesto za debatu razgovaramo o izazovima sa kojima se novinarstvo suočava.

Ustanovljen nedugo posle Drugog svetskog rata, IPI je osnovan na uverenju da će slobodni mediji doprineti boljem svetu.

Organizacija danas, sa članovima u skoro 100 zemalja, spaja predstavnike digitalnih, štampanih i elektronskih medija kako bi se bavili izazovima slobode i promovisali nezavisno novinarstvo kao suštinu demokratije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.