U trendu

Karakačanov:Skoplje još dugo pred ispred vrata EU

SOFIJA – Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov poručio je danas da će Severna Makedonija još dugo čekati ispred vrata Evropske unije ukoliko i dalje nastavi da se ponaša kao država-mentor Bugarskoj, prenosi portal Plusinfo.

„Bugarska ima pravo da zahteva da se ispune neke uslove od zemalja kandidata za učlanjenje u EU“, rekao je Karakačanov za BTV i dodao da u to svakako spada i pitanje bugarske nacionalne bezbednosti.

Kako je rekao, neće se nastaviti dalje sa inatom koji vide u Skoplju.

„Oni kažu mi želimo, ali možda i ja želim mnogo toga, ali ne mogu da želim nešto što nije moje“, rekao je Karakačanov.

On je dodao da Severna Makedonija pretenduje na bugarsku istoriju, bez pritom da se javno izvini za uznemiravanje Bugara.

Bugarska je prošle godine u decembru blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU zbog, kako navode vlasti u Sofiji, neispunjavanje odredaba iz međudržavnog sporazuma potpisanog 1. avgusta 2017. godine.

Sofija traži da vlasti u Skoplju odustanu od pretenzije za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije, a da u pregovaračkom okviru bude uključen i dokument u kome će se precizno i vremenski definisati sprovođenje odredaba iz međudržavnog sporazuma te dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.