U trendu

Katnić pisao premijeru zbog izjave ministra Leposavića

PODGORICA – Izjava ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da će u slučaju potvrđivanja osuđujuće presude za dvojicu lidera DF u slučaju „državni udar“ nova parlamentarna većina doneti zakon o amnestiji, izazvala je burna reagovanja nekih predstavnika pravosuđa.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je tim povodom juče uputio dopis premijeru Zdravku Krivokapiću i potpredsedniku vlade Dritanu Abazoviću, a za podgoričku Pobjedu je rekao da od njih ne očekuje odgovor, već konkretne poteze.

Leposavić je, naime, gostujući na A1 tv, rekao, između ostalog, da će nova parlamentarna većina, za slučaj da presuda u predmetu „državni udar“ postane pravosnažna, inicirati zakon o amnestiji kako bi abolirali lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića.

Katnić je kazao da iz profesionalnih razloga ne može da iznosi sadržinu dopisa upućenog Krivokapiću i Abazoviću.

Kako prenosi portal RTCG predsednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović smatra da je Leposavić napravio direktan pritisak na Apelacioni sud i samim tim ugrozio nezavisnost crnogorskog pravosuđa.

A tim povodom se oglasio i nekadašnji dekan Pravnog fakulteta i predsednik Ustavnog suda u penziji Blagota Mitrić rekavši da mu je izjava ministra Leposavića nejasna sa krivično-pravnog aspekta i tvrdi da je očigledn napravio grubu materijalnu pravnu grešku.

Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević prvostepeno su osuđeni na po pet godina zatvora zbog navodnog učešća u organizovanom kriminalnom delu na izborni dan 2016. sa ciljem urušavanja ustavnog poretka Crne Gore.

Apelacioni sud je juče održao poslednju sednicu na kojoj su razmatrane žalbe njihovih advokata, a Knežević je na toj sednici rekao da Mandić i on neće dobrovoljno otići na izdržavanje kazne i da će morati da ih hapse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.