U trendu

Kišiček: Govor pedsednice uvežban, ali neuverljiv, odglumljen

ZAGREB – Komunikacijski stručnjak Gabrijela Kišiček, koja je analizirala današnji govor predsednice Kolinde Grabar Kitarović prilikom objavljivanje kandidature za predsedničke izbore, kaže da je teško odlučiti se da li je neuverljiviji bio nastup ili suština.

Kišiček, koja na diplomskim studijama fonetike Filozofskog fakulteta u Zagrebu predaje Govorničku argumentaciju, Istoriju govorništva, Govorništvo za nastavnike i Neverbalnu komunikaciju, kaže da je u govoru predsedice bilo toliko floskula, ispraznih metafora i patetike, što se može čuti jedino na nekom takmičenju osnovaca u pisanju poezije.

Metaforične rečenice poput: „na krilima vere branitelja moramo graditi zemlju“ ili „ono što su branitelji, ‘heroji domovinskog rata’ srcem branili, mi moramo čuvati i na tim temeljima graditi budućnost“ ili metaforične fraze kao „znanje je nova valuta“, „privreda mora disati punim plućima“, demografija je „pitanje svih pitanja“, želim „Hrvatsku po meri čoveka“, toliko su isprazne, potrošene, neoriginalne da govoru, retorički gledano, čine više štete nego koristi, precizira Kišičekova.

Prema njenim rečima, figurativnost je dobra ako je originalna, a ovakva, dečja metaforika, ona koja „dođe na prvu“, u ozbiljnim govorničkim situacijama zvuči smešno i, što je najvažnije – neuverljivo.

Kušiček ističe da Grabar-Kitarović nakon pet godina na toj „časnoj funkciji predsednika“ nije svladala osnove političke retorike.

„Najtužnije je to što je ovo pripremljen govor, što je, sudeći po nastupu, uvežban (čak i preuvežban!), a toliko neuverljiv. Nabrajanje svega što je toekom mandata učinila, za šta se borila i zalagala, popraćeno je neautentičnim nastupom“, navela je Kišiček za hrvatski portal Dnevnik.

Ukazujući na česte promene mimike i izraza lica predsednice, koji su se prečesto smenjivali od tužnog do onog sa smeškom, pa sve do facijalne ekspresije građenja i prezira, zatim promenu glasa i povremeno stisnute pesnice, Kišiček ističe da koliko je nastup uvežban, toliko je, kaže, loše izveden da izgleda odglumljeno.

Ocenjujući da Grabar Kitarović nije napravila mnogo toga kada je reč o govorničkoj uverljivosti, Kišiček ističe da i da to što novinarima nisu dozvoljena pitanja je znak nesigurnosti, znak „štreberskog“ pristupa govorničkom delu .

Kišiček smatra da je Grabar Kitarović ipak trebalo da posveti više pažnje tome da glasači, slušajući je i gledajući, veruju njoj.

„Jer najava kandidature Kolinde Grabar-Kitarović bila je kao neka loša audicija za glumce amatere, nakon čije izvedbe jedino možemo reći: hvala, idući kandidat, molimo“, zakjučila je Kišiček.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.