U trendu

Kitarović, Pahor i Van der Belen na trilaterali u Šibeniku

ŠIBENIK – Predsednici Hrvatske, Slovenije i Austrije održaće danas u Šibeniku šesti trilateralni susret, koji je bio planiran za maj ove godine, ali je odložen zbog pada austrijske vlade.

Tim povodom u Šibenik su doputovali Kolinda Grabar-Kitarović, Borut Pahor i Aleksander Van der Belen.

Hina je javila da je prvi susret predsednika Hrvatske, Austrije i Slovenije održan je u martu 2014. u Beču, kada su Borut Pahor i Hajnc Fišer razgovarali s tadašnjim hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

Usledili su godišnji sastanci u Logarskoj dolini, Varaždinu, Salsburgu i Goriškim brdima, a za ovogodišnji susret odabran je Šibenik.

Grabar-Kitarović, Pahor i Van der Belen su prvobitno trebalo da se sretnu u maju, ali je taj skup otkazan zbog pada austrijske koalicione vlade, nakon korupcijskog skandala čelnika krajnje desne Slobodarske stranke Hajnca Kristijana Štrahea.

Troje predsednika se po dolasku u Šibenik uputilo na tvrđavu Barone, izgrađenu u 17. veku na brdu visokom 90 metara, koje je nekada služilo za odbranu od Osmanskog carstva.

Nakon obilaska tvrđave, predsednici će održati zajednički sastanak, a potom se, oko podneva, očekuju izjave za medije. Grabar-Kitarović, Pahor i Van der Belen će susret završiti posetom Etnolandu Dalmati u Pakovom Selu gde će obići etnografsku zbirku i muzej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar