Klasić: Vlasništvo nad imovinom ne treba lomiti preko kolena

PODGORICA – Najavljena rasprava o Predlogu zakona o veroispovesti, koji će na dnevnom redu parlamenta, kako je najavljeno, biti 24. decembra i dalje je u centru pažnje crnogorske javnosti, jer dve strane, držva i Mitropolija crnogorsko-primorska koja se tome protivi, ne odustaju od svojih stavova.

U Mitropoliji i delu opozicionih političkih partija smatraju da je predloženi zakonski akt smislila vlast u Crnoj Gori samo da bi oduzela imovinu koju Pravoslavna crkva u toj državi, koju su, kako kažu, spremni da brabe u svihun telima.

S duge strane, pobornici ustanovljavanja Crnogorske pravoslavne crkve, koja je u Crnoj Gori registrovana kao nevladina organizacija i nekanonska je, smatraju da država svim sredstvima treba da spreči održavanje crkveno-narodnog sabora, koji je najavljen za 21. decembar u Nikšiću, odakle će biti odaslate poruke protivljenja usvajanju pomenutog zakona, bez prethodnog dijaloga sa sve tri konfesije.

A da vlasnišvo nad imvinom nikada ne treba „lomiti preko kolena niti rešvati jednosmernim aktima“, smatra i ugledni hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.

„Često smo u prošlosti imali slučejeve gde je neko proglasio nešto svojim, a nekoliko godina kasnije to neko drugi (takođe) proglasi svojim. Mislim da odnos crkve i države na ovim prostorima ima dugu tradiciju koja nije uvek bila najbolja. Ovde ne želim abolirati političke, ni crkvene elite. Ne mislim da je crkva uvek bila uz svoj narod, da je crkvu vodila ljubav prema narodu. Bojim se da su je mnogo više vodili vlastiti interesi, a da je narod često bio u službi crkve, a ne obratno“, kaže Klasić za podgorički portal CdM.

Tako je, kaže, i kada je reč o imvini.

„Kada bi se vratili u prošlost i videli kako su većina tih poseda dobijeni, izgrađeni, kupljeni. Ali to je bilo u prošlosti i ne smemo se tako ponašati da kažemo danas ovo je bilo naše. Ne smemo ponavljati greške. Ponovo stvaranje istih grešaka samo produbljuje podele i stavra veće probleme u društvu“, upozorio je Klasić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.