U trendu

Kod Sarajeva otkriveno spomen obeležje ubijenim srpskim i hrvatskim civilima

 Spomen obeležje civilima srpske i hrvatske nacionalnosti ubijenim u Sarajevu tokom rata u BiH otkriveno je danas na lokalitetu Kazani, na planini Trebević.

Spomenik civilima koje su ubili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine tokom opsade Sarajeva, čine dve granitne ploče sa uklesanim tekstom „Zauvek ćemo se s tugom i poštovanjem sećati naših ubijenih sugradjana“, i imenima 17 žrtava identifikovanih nakon ekshumacije iz jame, navodi Radio slobodna Evropa (RSE).

Spomen-obeležje su otkrili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit i potpredsednik Federacije BiH Milan Dunović, navodi televizija N1.

Izradu i postavljanje obeležja finansirao je Grad Sarajevo, pošto je gradsko veće usvojilo 27. oktobra odluku o njegovom podizanju.

Činjenicu da na spomen obeležju ne piše ko je ubio sarajevske civile mnogi su kritikovali.

Amandman da budu navedeni odgovorni za smrt civila gradsko veće je odbilo, i usvojilo predlog gradonačelnice Karić da se navedu samo imena žrtava.

Civile su ubili, a potom bacili u jamu Kazani pripadnici Armije BiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Na Kazanima su vojnici Desete brdske brigade Armije BiH mučili i ubijali ljude, mahom srpske nacionalnosti, a neki od njih su i sami bili pripadnici te vojske.

Predsedništvo BiH je 26. oktobra 1993. godine naredilo Vojno-policijsku akciju „Trebević 2“, sa ciljem hapšenja Topalovića i Ramiza Delalića Ćela, koji su smatrani odmetnicima iz Armije BiH.

Delalić se predao, a Topalović je ubio devet vojnika i policajaca koji su došli da ga uhapse. Pri pokušaju bekstva nakon hapšenja i Topalović je ubijen.

Za zločine na Kazanima osudjeno je 14 pripadnika Armije BiH, na zatvorske kazne od deset meseci do deset godina, navodi RSE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.