Kolašin: Počela vojna vežba “Zajednički izazov 2019″

PODGORICA – Crna Gora je od danas do 27. septembra domaćin vežbe „Zajednički izazov 2019“, koja se održava u širem rejonu Kolašina i na izrađenom Vojnom poligonu za alpinističku obuku pešadijskih jedinica „Lipovo“.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da u vežbi učestvuje više od 300 pripadnika Armije Republike Severne Makedonije, Oružanih snaga Italije, NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje stacioniranih u Republici Sloveniji, uz podršku eksperata iz oblasti planinskog ratovanja iz oružanih snaga Republike Austrije.

U ulozi posmatrača učestvovaće i pripadnici Nacionalne Garde države Mejn (SAD).

„Vežba ‘Zajednički izazov 2019’ multinacionalna je vežba ranga čete u kojoj učestvuju NATO članice, kao i članice Partnerstva za mir (NATO/PfP). Bazirana je na imaginarnom scenariju operacija podrške miru (PSO) i upravljanja kriznim situacijama (CRO), pod okriljem UN misija i NATO-a. Cilj je uvežbavanje jedinica i komande bataljona u izvršenju operacija za podršku miru i upravljanja u kriznim situcijama u multinacionalnom okruženju, koja se odvija u planinskim uslovima, oslanjajući se na relevantan scenario koji osigurava uspešno sprovođenje budućih misija“, navode iz MO.

Time će se, kako su rekli, poboljšati uvežbanost štabnog osoblja iz planinskih jedinica, uključujući multinacionalne jedinice za planinsko ratovanje, sa ciljem podrške NATO i UN misija u operacijama podrške miru i upravljanju kriznim situacijama.

„Završni deo vežbe, 27. septembra upriličiće dan visokih zvanica (DVD) na nivou predstavnika Ministarstva odbrane (MOD) i Generalštaba (ĆOD) iz zemalja učesnica vežbe, na kojem će biti prikazana osposobljenost multinacionalne čete za planinsko ratovanje, kao i prikaz naoružanja i opreme sa kojom raspolažu“, navodi se u saopštenju, preneli su crnogorski mediji.

(Tanjug)

Napišite komentar