U trendu

Koliko košta glas u hrvatskom Saboru?

Kriza vlasti u Hrvatskoj je okončana – barem do juna, hrvatski premijer Andrej Plenković je kupio vreme tokom kojeg mora da pronađe nove ministre i obračuna se sa nepoštovanjem unutar svoje stranke, piše nemački državni radio Dojče vele.

Iscrpljujuće zasedanje Sabora tokom kojeg je ministar finansija Zdravko Marić (HDZ) preživeo glasanje o opozivu, a šef Sabora Božo Petrov (Most) dao ostavku trenutak pre nego što mu je izglasano nepoverenje, završilo je tankom pobedom HDZ-a.

Nakon što je minimalnim brojem poslaničkih ruku, ali i sa samo 808 glasova birača, preuzeo parlament, Gordan Jandroković (HDZ) je zatvorio sednicu.

Nova će biti otvorena početkom juna, a do tada će se okončati lokalni izbori – premijer mora da pronađe većini prihvatljive ministre koji će zameniti oterane Mostovce, navodi DW.

Najveći dobitnik jučerašnje saborske rasprave je populista Ivan Pernar, poslanik koji ne zna obračunati porez na dodanu vrednost, a znanje o javnozdravstvenim politikama crpi iz razgovora sa pripadnicima antivakcinaškog pokreta.

„On je taj koji govori ono što narod misli“, komentar je i onih koji ga do juče nisu podnosili.

„Prvo vas mafija gurne u probleme, a onda vam nude pomoć. Oni koji su vas odveli u Remetinec, sada vam nude pomoć. Vi ste, što bi neki rekli, korisna budala“, objasnio je Pernar nekad moćnom SDP-ovcu Tomislavu Sauhi i zaradio simpatije javnosti.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović poručuje da je, nakon celodnevnog razgovora sa nezavisnim poslanicima i parlamentarnim strankama, zaključila da većina poslanika ne želi nove izbore pa je premijera u razgovoru za RTL pozvala da u razumnom roku imenuje ministre i otkloni sumnju da uživa poverenje saborske većine.

U toku je i prikupljanje potpisa za interpelaciju vladi kojom Hrvatska narodna stranka (HNS) želi da sruši Plenkovića. Istovremeno, novinari koji godinama prate politiku tvrde da je za očekivati da će upravo HNS posle lokalnih izbora dati podršku Plenkoviću, ali nakon što to učini Hrvatska seljačka stranka (HŠ), stranka koja se doživljava kao prirodni partner HDZ-a, a koju je novi predsednik Krešo Beljak odveo u pakt sa levicom, piše nedmački državni radio.

Ne dobije li Plenković poverenje za nove ministre i krene li Hrvatska u još jedne prevremene parlamentarne izbore, HDZ bi mogao ostati na istom, pokazuje istraživanje javnog mnjenja, ali novi izbori bi mogli da slome SDP.

Šef te stranke Davor Bernardić, čini se, nije prihvatio opšte mišljenje da nije materijal za premijera. Ali stranački prvaci već licitiraju sa imenima koja bi rado videli u Banskim dvorima. Ni palom šefu stranke, nekadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću, čini se, povratak u politiku ne bi bio mrzak.

„Imamo vremena. Vlada funkcioniše, ministarstva, kao što vidite funkcionišu. Dođe li do vanrednih izbora, ja ću pobediti“, poručuje premijer Plenković pred kojim je puno problema, i relativno malo vremena, navodi DW.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar