Kolindina izjava naljutiće i Srbe i Bošnjake

Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stubova moderne hrvatske države, poručila je juče hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

„Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njen najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH“, rekla je Grabar-Kitarović na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svojoj kancelariji, javila je Hina.

Poručila je da BiH nije nacionalna država jednog naroda, već država triju konstitutivnih naroda, što je „činjenica u BiH decenijama i stolećima“.

Ona smatra da Hrvati u BiH imaju pravo birati svoje političke predstavnike koji će ih „legitimno predstavljati i zastupati na svim nivoima vlasti“, kao i pravo na nacionalne, kulturne, obrazovne i medijske ustanove, te pravo na ravnopravnu javnu upotrebu hrvatskog jezika.

Grabar-Kitarović je dodala da Hrvati, tražeći ta prava ne zahtevaju „ništa više od drugih“ te da je to na najbolji način za očuvanje BiH kao države, a da se time u BiH ugrađuju evropske vrednosti.

(Tanjug)

3 komentara
  1. Anonimni

    cinjenica je to da tu ne postoje vise naroda vec samo jedan koji je pod uticajem crkava podeljen medjusobno

  2. Raadoslav Radovoć

    Izgleda da je u „pravu“ jer se njihov broj drastično smanjuje po prinvipu sve što je staro zamjenjuje se novim.Haa,haa.Nije joj prvi pit.Istorija i geografija joj nijesu jača strana.

  3. REBEKA

    Svi narodi,koji danas obitavaju na tlu balkanskog polu otoka,naselili su se otprilike u isto vreme,na taj nesrecni polu otok.Cemu to dokazivanje nezrelih politicara,da je BAS NJIHOV narod,najstariji na ovim prostorima.Svako „dokazivanje“ ovoga tipa,pretstavlja akt totalnog primitivizma.!!!

Napišite komentar