Komšić poručio EU: Neotpočinjanje pregovora s Tiranom i Skopljem loša poruka za BiH

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je liderima Evropske unije ukazao da bi neotpočinjanje pregovora o prijemu Severne Makedonije i Albanije u EU, bila loša poruka i za BiH.

Komšić je u pismu pred današnji samit EU naveo da je izuzetno važno da Severna Makedonija i Albanija ubrzano nastave put u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, koji se odnosi isključivo na zemlje Jugoistočne Evrope, čime se, kako je ocenio, šalje pozitivna poruka celom Balkanu, te i Bosni i Hercegovini.

„S obzirom da je Evropska komisija već konstatovala da su Severna Makedonija i Albanija ispunili tražene kriterijume za otvaranje pregovora, ali, ako njihov zahtev bude odbijen, smatram da se time šalje pogrešna poruka i mojoj zemlji (BIH) da rad i donošenje teških odluka koje nas čekaju, ne daju očekivani rezultat“, napisao je predsedavajući Predsedništva BiH.

U slučaju da ne dodje do otpočinjanja pregovora sa Tiranom i Skopljem, Komšić smatra da bi se mogao usporiti i proces realizacije mera i preporuka iz mišljenja Evropske komisije o zahtevu BiH za prijem u EU, kao i proces prihvatanja evropskih standarda za koje se on zalaže.

„O mogućem porastu evroskepticizma u zemljama regiona, kao i o mogućnosti pojačanja prisustva nekih drugih faktora i uticaja u regionu, mislim da nije potrebno posebno ni govoriti“, upozorio je Komšić.

Naveo je da se liderima EU obraća „iz solidarnosti prema prijateljskim zemljama i iz želje da sve zemlje regiona jednoga dana budu punopravne članice EU“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.