U trendu

Konačno i službeno: Evropski parlament izglasao ukidanje rominga

Evropski parlament izglasao je danas ukidanje rominga i neutralnost interneta. To znači da u prelaznom periodu pozivi po minutu i promet podataka od 1MB ne sme biti skuplji od 5 evrocenti, a SMS maksimalno može koštati dva evrocenta.

Roming je drastično pojeftinio u zadnjih nekoliko godina. Od 2007. je pojeftinio za oko 91 odsto. Grupa socijalista i demokrata u evropskom parlamentu je odredila potpuno uklanjanje rominga svojim strateškim prioritetom i nakon dve godine je postignut kompromis sa Većem. Direktiva će u potpunosti stupiti na snagu 15. juna 2017.

– Potrošači se često žale da im je taj datum predaleko, ali prelazni period je nužan kako bi nacionalne države pripremile svoje zakonodavstvo. Dobra vest je da u prelaznom periodu pozivi po minutu i promet podataka od 1MB ne sme biti skuplji od 5 centi (6 dinara) , a SMS maksimalno može koštati dva centa (2.4 dinara) – objasnila je hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

Prigovore na predlog su imale manje grupe u parlamentu, poput Zelenih, krajnje levice i euroskeptika koji su u zadnjoj fazi podnijele amandmane kojima traže brisanje celog teksta.

Poverenik za digitalno tržište Andrus Ansip je rekao kako će usvajanje bilo kojeg od njihovih amandmana odložiti datum uspostavljanja rominga.

Najveća zamerka tekstu je činjenica da Veće nije dopustilo da se uključi jasna definicija neutralnosti mreže.

Značajni elementi za mrežnu neutralnost su ipak isposlovani, a izvestilac je jasno upozorila Komisiju da uskoro očekuje detaljan dokument o neutralnosti mreže.

Parlament je stavljen u poziciju gde su morali da odluče hoće li prihvatiti roming i nejasno određenu mrežnu neutralnost ili neće prihvatiti ništa, pa će ceo proces potrajati još nekoliko godina. Velikom većinom su podržali kompromis, i odbacili sve amandmane. Zato su zastupnici izglasali i nova pravila o neutralnosti interneta u celoj Evropskoj uniji.

Neutralnim internetom smatra se internet veza u kojoj telekomunikaciona kompanija koja daje tu uslugu ne usporava i ne blokira određene sadržaje.

Predlog Evropske komisije ide za tim da se zabrani diskriminacija i omogući neutralnost interneta, ali isti predlog dopustio bi telekomukacionim kompanijama da daju veću brzinu surfovanja korisniku koji više plati. Evropski parlament, Veće EU i Komisija pregovaraju o konačnoj verziji zakona, prenose hrvatski mediji.

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.