U trendu

Krakačanov objavio mapu – Vranje i Niš deo Bugarske

SOFIJA – Zamenik premijera Bugarske i ministar odbrane Krasimir Karakačanov je, kako prenose Novosti, skandaloznom čestitkom za 8. mart izazvao bes u regionu, i još jednom obznanio iredentističke tendencije stranke kojoj pripada (VMRO-BND).

Na pozadini čestitke koju je objavio u ime svoje stranke VMRO-BND, pored stilizovane figure žene sa detetom i reči „tradicija, porodica, vrednosti“, jasno se vidi i mapa velike Bugarske.

Prema toj karti, u sklopu Bugarske se nalaze cela Republika Severna Makedonija, delovi Grčke, ali i srpski gradovi poput Niša i Vranja.

Taj koncept datira iz 19. veka, i bilo je predviđeno da upravo te teritorije zauzima nezavisna Bugarska.

Ipak, pišu Novosti, te granice su ostale samo nedosanjani san Sofije, izuzev kratkih perioda Prvog i Drugog svetskog rata, kada su na okupiranim teritorijama počinjena zverstva čiji je krajnji cilj bila bugarizacija stanovništva.

Karakačanov je, podsećaju Novosti, inače dobro poznat po ovakvim šovinističkim ispadima. Prošlog meseca on je Srbe nazvao „okupatorima“ Makedonije i pobunio se zbog navodnog jačanja srpskog kulturnog uticaja u Severnoj Makedoniji, s obzirom da Makedonce Bugarama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.