U trendu

Krivokapić: Crnogorski manastir je mesto mitropolita

PODGORICA – Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas da pravo izbora mesta ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog nije u nadležnosti ni vlade, ni parlamenta ni Saveta za odbranu i bezbednost, već Mitropolije i istakao da crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mesto mitropolita, te da stoga ne vidi razlog zašto bi se ta ceremonija održala u Podgorici.

Krivokapić je to rekao komentarišući izjavu predsednika skupštinskog odbora za bezbednosti iz DF-a Milana Kneževića, da će se u narednim danima odlučiti hoće li ustoličenje mitropolita Joanikija biti u Podgorici ili na Cetinju, kao i da bi o tome trebalo da odlučuje i Savet čiji je član, osim premijera i predsednika parlamenta i predsednik države.

„Crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mesto mitropolita. Zašto bi sad neko išao u Podgoricu? Ako bi išao u Podgoricu, sutra bi trebalo da ide možda van Crne Gore“, rekao je Krivokapić tokom poseti Nikšiću, prenele su podgoričke Vijesti.

Ocenio je da je problem u vezi sa ustoličenjem mitropolita dobio nepoželjne tendencije.

Riječ je, kako je kazao, o jednom od većih događaja u Crnoj Gori, i u ovom trenutku postoje tri rizika – bezbednosni, epidemiološki i rizik potencijalanih iznenađenja koji je specifičan za Crnu Goru.

Dodao je da će pratiti situaciju i shodno njoj biti odgovorni prema svakom građaninu Crne Gore, ali i da ispoštuju obavezu po Ustavu – da je pravo slobode veroispovesti svima zagarantovano i da je ustoličenje čin koji je planiran duži vremenski period, kao i da protesti, ukoliko ih bude, budu pod istim uslovima koji važe za sve.

„Očekujemo da ćemo narednih dana imati potpunije informacije i shodno tome doneti najbolju i najoptimalniju odluku koja bude u korist svih građana“, rekao je Krivokapić.

Rekao je i da ustoličenje mitropolita nije problem Crne Gore, već onih koji žele da još jednom, nedemokratskim sredstvima možda povrate vlast da bi sačuvali pozicije koje su imali i kapital koji su stekli.

„Naravno tu su uključene i organizovane kriminalne grupe kojima su pipci šverca ovoga puta jednim delom uskraćeni. To su razlozi“, rekao je premijer.

Čudi ga, kaže, što verski poglavari drugih verskih zajednica u Crnoj Gori ne reaguju onako kako treba da reaguju i iskažu svoj stav po ovom pitanju.

„Dešavalo se ustoličenje i biskupa i nadbiskupa pa to nije predstavljalo problem“, naveo je Krivokapić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.