Krivokapić: Nova vlada će ubrzati put ka EU i zalečiti unutrašnje podele

Lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić izjavio je da će nova crnogorska koaliciona vlada, za čijeg je mandatara predložen, ubrzati reforme na putu ka EU i raditi na prevazilaženju unutrašnjih podela.

U autorskom tekstu za Vašington tajms, Krivokapić, lider jedne od tri opozicione koalicije koje su u zbiru osvojile većinu na nedavnim parlamentarnim izborima, naveo je da je narod Crne Gore ove nedelje „bio svedok čuda, poraza, nakon 30 neprekidnih godina na vlasti, korumpirane vlade koja je nameštala izbore i progonila hrišćane“.

„Umesto nje je izabrana nova, demokratska koalicija, oformljena s namerom da zaleči rane izmedju verskih i etničkih zajednica i da napravi zemlju u kojoj možemo da slavimo razlike jednako kao i naš zajednički, crnogorski identitet“, naveo je Krivokapić.

Dodao je da će „biti uklonjen neustavni državni zakon koji je pokušao da legitimizuje kradju verske imovine i progon hrišćana“ i da će se s pravdom suočiti „svako koga je odlazeći režim zaštitio (od odgovornosti) za predizborne i postizborne napade na muslimanske zajednice“.

„Sada brzo idemo ka prevazilaženju unutrašnjih podela, uzrokovanih pokušajem prethodne vlade da ukrade imovinu 800 godina stare Pravoslavne crkve, i ka tome da obezbedimo pravdu za crnogorske muslimane koji su bili žrtve državno sponzorisanog nasilja na severu zemlje pre i neposredno nakon izbora“, naveo je Krivokapić.

On je kazao da su potpisivanjem sporazuma tri koalicije garantovale ne samo da će nova vlada ostati posvećena članstvu Crne Gore u NATO, već i da će učvrstiti svoje mesto u alijansi, i da su se obavezale da ubrzaju reforme koje zemlju mogu uvesti u EU.

Ocenio je medjutim da nova vlada „mnogo toga može završiti jedino u partnerstvu sa medjunarodnom zajednicom, a posebno sa SAD, Velikom Britanijom i EU“.

„Složeni zadatak istrage višedecenijskog ekonomskog pljačkanja i ofšor bankovnih računa s profitima nastalim oduzimanjem državne imovine može uspeti samo uz medjunarodnu podršku“, naveo je lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

On je naveo da se za vreme prethodne vlasti Crna Gora pridružila NATO i otvorila pregovore o članstvu sa EU, da je „svetski džet-set doneo preko potrebne investicije i razvoj duž crnogorske obale“, ali da su se „ljudi u unutrašnjosti gušili“.

Dodao je da je medjunarodna zajednica „samo povremeno reagovala“ na „klijentelizam dosadašnje vlasti, njeno podrivanje vladavine prava i izgradnju jednopartijske države“.

„Pozivamo medjunarodnu zajednicu i na razumevanje i na podršku. Vlast u našoj zemlji nikada nije bila promenjena na izborima. Tražimo od vas da ostavite po strani veći deo onoga što vam je lažno rečeno o strankama koje dolaze na vlast i da svoj pristup ne zasnivate na rečima političara koji su sada prošlost, već na potezima naše nove vlade“, naveo je Krivokapić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.