U trendu

Labrovićev performans, 24 sata neprekidnog smejanja

ZAGREB – Hrvatski konceptualni umetnik Siniša Labrovih osmislio je performans u kojem se neprekidno smeje 24 sata, a svoj nastup objašnjava time da društvo stalno vrši pritisak na građane da budu nasmejani, pa je on zbog toga odlučio da se smeje 24 sata bez pauze.

Svoj performans Labrović je započeo juče u 19 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gde bi trebalo da ostane sa osmehom na licu do večeras u 19 sati.

„Osmeh kao takav je gest koji označava prijateljstvo, dobrodušnost, dobronamernost, otvorenost… Ali, s druge strane, može biti upotrebljen i u druge svrhe. Često vidimo, recimo, političare koji se smeju, ali ti osmesi ne prate izraz njihove duše ili njihovih očiju“, kaže Labrović za zagrebački Jutarnji list.

Osim toga, osmeh oslobađa endorfine slične drogama koji poboljšavaju raspoloženje, kao i serotonin, hormon sreće, koji zafali ljudima koji su depresivni, kaže ovaj umetnik.

Kako je za danas bila prognozirana kiša, umetnik je poneo kišobran, a tokom 24 sata neće jesti, dok će tečnost uzimati u minimalnim količinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.