U trendu

Lajčak:Raduje me što je za vladu EU prioritet

PODGORICA – Nakon odlaganja rasprave o usvajanju pravosudnih zakona, čemu se usprotivio Demokratski front, koji je deo vladajuće koalicije, izaslanik EU Miroslav Lajčak kaže da ga raduje što se Vlada Crne Gore opredelila da integracije budu prioritet.

„Raduje me da je nova vlada stavila integraciju u Uniju kao svoj prioritet. Sada je bitno da se ono što je u dokumentima pretvori u konkretne korake. Zato je bitno da se zakoni donose u javnoj i konstruktivnoj raspravi i saradnji sa EU i EK i ako je potrebno sa Venecijanskom komisijom“, rekao je Lajčak za Jutarnji program TVCG.

Istakao je bitnim da reforma pravosuđa napreduje, a ne da nazaduje i da se postojeći mehanizmi nadograđuju i usavršavaju.

„Upozorenja koja stižu iz Brisela ovih dana su dobronamjrna, ali treba da se ozbiljno shvate, jer od toga u kojoj meri Crna Gora poštuje upozorenja iz Brisela, zavisi njen put u EU“, kazao je Lajčak.

Dodao je i da EU prati situaciju u Crnoj Gori i važno je, ističe, da svi politički akteri poštuju vladavinu prava, demokratske principe i da zajedno pronađu održiva rešenja za aktuelna pitanja.

„To treba da se dešava u institucijama koje su za to formirane i u atmosferi uzajamnog poštovanja”, naveo je Lajčak.

Smatra da u parlamentu treba da se traže rešenja koja vode zemlju u napredak.

“Ako Crna Gora želi da postigne napredak u saradnji predsednika i vlade, saradnja opozicije i partija iz vlasti će biti neophodna, posebno kada je reč o evropskim integracijama, jer to je nešto što je bitno za dobro građana Crne Gore. Zato je ključno da obe strane ulože napore kako bi sistem funkcionisao i kako bi bilo jasno da se zemlja vodi u pravcu Evropske unije”, kazao je Lajčak.

Kada je reč o pandemiji virusa korona, naglasio je da je Evropska unija doživela zemlje Zapadnog Balkana kao svoj prioriet.

“Upravo danas Evropska komisija je potpisala ugovor o nabavci još 500 miliona vakcina i ja sam siguran da će deo tih vakcina dati i Crnoj Gori. To je drugi ugovor sa kompanijom Moderna. Ja verujem da će taj proces krenuti što pre”, kazao je Lajčak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.