U trendu

Lekari u Hrvatskoj upozoreni da ostaju bez plate ako obole svojom krivicom

Lekare u Hrvatskoj su po povratku s godišnjih odmora dočekale različito sročene „ankete“ i upozorenje uprava bolnica koja se svode na to da im neće biti isplaćena plata ako obole od KOVIDA-19, a zarazili su se tokom odmora „svojom krivicom“.

Hrvatsko udruženje bolničkih lekara (HUBOL) je to večeras u saopštenju oštro osudilo kao „pokušaj diskriminacije i mogućeg protivpravnog postupanja“ prema zdravstvenom osoblju, prenela je agencija Hina.

Udruženje lekara smatra da se time diskriminšu zdravstveni radnici u odnosu na ostalo stanovništvo, jer se planira da samo oni budu „kažnjeni“.

Navode da iako je ministar zdravstva, Vili Beroš, demantovao da će lekarima biti zakinuta plata, svejedno ih deli u tri kategorije: zaraženi na poslu, van posla i bolesni.

HUBOL ukazuje da su kategorisanje način zaraze KOVIDOM-19 lekara i „razvrstavanje i penalizovanje samo jedne grupe građana na temelju načina kako su se razboleli, jasno diskriminatorno i neustavno i uz to stručno neutemeljeno“.

HUBOL je u saopštenju podsetilo da je, po hrvatskim zakonima, neisplata plate, ako je posao obavljen u skladu s ugovorom o radu, krivično delo i da će hrvatski lekari, ako im prava budu prekršena, biti prisiljeni da se obrate sudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.