U trendu

Madjarska obeležila 100. godišnjicu Trijanonskog sporazuma

Madjarski predsednik Janoš Ader danas je ukazao na potrebu za uzajamnim poštovanjem Madjarske i njoj susednih zemalja u kojima živi oko dva miliona etničkih Madjara.

Oni su ostali u tim zemljama usled Trijanonskog sporazuma na kraju Prvog svetskog rata, potpisanog pre tačno 100 godina.

Ader je istovremeno govorio o pravu Madjara da zadrže nepromenjenim svoje „duhovne granice“, uprkos promenama na mapi, i istakao potrebu za ispravljanjem štete koju je Madjarskoj doneo taj sporazum.

„Niko ne može da ospori naše pravo da radimo na tome da duhovne granice Madjarske ostanu nepromenjene, imajući u vidu da su se naše geografske granice promenile“, rekao je Ader.

On je kazao da Madjari moraju da „poprave ono što su (pobednici Prvog svetskog rata) oštetili“.

„Ako tako radimo, skinućemo sa sebe prokletstvo Trijanona“, naveo je Ader.

Dodao je da Madjari „neće biti partneri u represiji, u falsifikovanju istorije, u negiranju Madjara koji žive izvan domovine“.

„S druge strane, bićemo partneri u jačanju veza izmedju Madjara i Madjara i izmedju Madjara i drugih naroda“, rekao je Ader.

Trijanonski sporazum potpisan je 4. juna 1920. godine u dvorcu Veliki Trijanon u francuskom Versaju.

Povodom godišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma, javni prevoz u Budimpešti danas je bio obustavljen na minut.

Madjarska je bila na gubitničkoj strani u Prvom svetskom ratu, posle kojeg je ostala bez više od dve trećine dotadašnje teritorije, na kojoj je živelo oko 3,3 miliona etničkih Madjara.

Sudbina etničkih Madjara u zemljama kao što su Rumunija, Slovačka i Ukrajina bila je tabu tema tokom višedecenijske komunističke vladavine u Madjarskoj. Dugotrajni sporovi o pravima madjarske manjine rasplamsali su se prethodnih godina, naročito u te tri države.

Od povratka na vlast 2010. godine, nacionalistički madjarski premijer Viktor Orban postavio je kao prioritet podršku za oko dva miliona Madjara u susednim zemljama i ostatku madjarske dijaspore širom sveta.

Zahvaljujući zakonskim promenama u vreme Orbanove vlade, oko 1,1 milion etničkih Madjara, od kojih većina živi u susednim zemljama, dobio je državljanstvo Madjarske od 2011. godine, koje podrazumeva pravo glasa na izborima.

Na parlamentarnim izborima 2018. godine, više od 95 odsto Madjara iz susednih zemalja glasalo je za Orbanovu stranku Fides.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.