U trendu

Majka dovela bolesnu ćerku u bolnicu i odbija lečenje hemoterapijom

Desetogodišnja devojčica iz Zagreba suočila se letos s teškom dijagnozom – osteosarkom, vrstom raka koji pogađa decu i mlade u razdoblju kada im kosti intenzivno rastu.

Devojčica je letovala u Dalmaciji i odmah je prebačena u zagrebačku bolnicu, a njena porodica počela je da razmatra lečenje u instranstvu. Otvorena je i Fejsbuk stranica, pokrenuta široka akcija za pomoć kojoj su se pridružile i osobe iz javnog života i prikupljene su stotine hiljada kuna.

Međutim, u pozadini priče nalazi se dramatična borba lekara i majke koja ne veruje u uspešnost standardnog lečenja karcinoma te se izričito protivi hemoterapijama koje su deo terapije.

Lekari su, zbog toga, kako bi mogli da nastave sa lečenjem pacijentkinje, zatražili pomoć socijalne službe i o svemu obavijestili nadležna ministarstva, kao i ombudsmana za decu.

– Neverovatan je niz pokušaja majke da nas spreči u lečenju teško bolesne ćerke kojoj lečenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje. Majka pak tvrdi da je hemoterapija otrov i zato je ne smemo davati njenoj ćerki. Magnetska rezonanca zrači i ne želi da je zračimo, najavljuje da će odvesti dete na lečenje u Tursku, ali to se ne događa, čak poziva javno navijačke grupe Torcidu i Bad Blue Boyse da krenu na bolnicu s pajserima i bokserima… – ispričali su u bolnici, a prenosi Jutarnji list.

Dok odrasle osobe mogu same odlučivati o toku sopstvenog lečenja, kod dece to nije slučaj. Osim roditelja, deca su pod posebnom zaštitom države, koja mora preuzeti ulogu staratelja u slučaju da roditelj ne štiti detetov najbolji interes. Standardni protokol lečenja mora se poštovati, bez obzira na stav i mišljenje roditelja.

Lekari su istakli da svi roditelji reaguju burno kad čuju dijagnozu, ali da s vremenom prihvate medicinsko mišljenje. S obzirom na to da majka devojčice nije to prihvatila, organizovali su i psihološku pomoć kako bi se lakše nosila sa situacijom, ali se ona na tom sastanku nije ni pojavila.

Majka nije htela da dete podvrgne hemoterapijama, već je htela da je odvede u Tursku na lečenje. Međutim, devojčica je i dalje u bolnici, ali bez terapije. Zbog toga su posle intervenciju centra, ministarstva i pravobraniteljke krenuli s terapijom.

– Devojčica treba da dobije šest ciklusa hemoterapije pre operativnog zahvata u kojem će dobiti protezu. U ovom trenutku prošla je četiri ciklusa i zato moramo kontrolisati preko magnetne rezonance delovanje lečenja zbog čega opet imamo problema s majkom – istakli su lekari.

Majci je privremeno oduzeto starateljstvo nad detetom koje se tiče lečenja. Za taj segment je devojčici dodeljen staratelj koji je umesto majke potpisao dozvole za lečenja. Majka zbog toga najavljuje tužbu protiv bolnice i, kako kaže, već je angažovala advokata.

– Moja devojčica je pre dva meseca normalno ušetala u bolnicu, s kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, polomljene noge, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim da opstruiram lečenje, naprotiv. Ali ne želim hemoterapije. Pročitala sam sve živo o njima, dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi. Postoje drugi načini lečenja, u apotekama postoje vitamini koji koštaju 100 evra i koji pomažu organizmu da sam ubija ćelije raka. Ali moja ćerka je maloletna i ja sam nemoćna, ruke su mi vezane. Ne mogu ništa da preduzmem. Da sam znala, nikad je ne bih dovela u bolnicu – objašnjava majka.

Osim obolele ćerke, majka ima još dvoje dece, a i ranije je bila predmet centra za socijalni rad zbog neslaganja sa očevima, kao i zbog prijave za zanemarivanje deteta. Decu podiže sama.

– Sada lekari govore da sam luda i ovakva i onakva, jer im nije prijatno što javno objavljujem i ne prestajem da govorim da hemoterapija nije lek. Znate, svi ti doktori sebe i svoju decu ne leče na taj način – tvrdi majka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.