Majkić: Bosnjaci nikada nisu zeleli da razgovaraju o granici

BANJALUKA – Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić, izjavila je da Bošnjaci nikada nisu želeli da razgovaraju o definisanju granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, iako je Srpska u više navrata pokretala to pitanje.

„Mi smo taj problem načinjali prethodnih godina više puta. To smo činili na način da Savet ministara treba da pokrene tu aktivnost na bazi pripremljenog materijala koji je Republika Srpska gotovo u celosti napravila“, rekla je Majkićeva Srni, prenela je RTRS.

Ona je podsetila da je ranije postavljala poslaničko pitanje u vezi sa definisanjem granične linije između Republike Srpske i FBiH, te da je dobila odgovor da Savet ministara treba da formira radno telo koje će se baviti time.

„Tražili smo da se u to uključi i Eufor, čak mislim da je trebalo da stav da i NATO. Rečeno nam je da će se Eufor uključiti kada bude smatrao da treba“, navela je.

Kada je reč o izjavi federalnog premijera Fadila Novalića da FBiH neće učestvovati u razgovorima o definisanju granične linije između entiteta, Majkićeva je rekla da Bošnjaci nikada neće da razgovaraju o nečemu što ne ide u njihovu korist, kao i da na njihov stav jedino može uticati međunarodna zajednica.

ajkićeva smatra da dogovor o definisanju granične linije nije nemoguće ostvariti, ali da će tome prethoditi teška politička borba.

Ona je ocenila da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske sa posebne sednice u kojima se, između ostalog, poziva na nastavak pregovora sa Vladom FBiH o definisanju granične linije, predstavljaju ustavne odluke.

„Republika Srpska uradila je ono što je njeno ustavno pravo i nadležnost. Ti zaključci ne zadiru u ono što je ustavna nadležnost BiH“, ocenila je Majkićeva.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u ponedeljak, 17. februara, zaključke o antidejtonskom delovanju Ustavnog suda BiH prema kojima se, između ostalog, Vlada Srpske zadužuje da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između Republike i FBiH, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je juče da FBiH nije, niti će ikada učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se tiču entitetske linije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.