U trendu

Makedonska policija pronašla pet molotovljevih koktela na protestima

Makedonska policija uhapsila je jednu osobu pod sumnjom da je pripremila pet molotovljevih koktela pronadjenih na protestu u Skoplju protiv promene imena Makedonije, javila je danas Televizija Telma.

„Privedena je jedna osoba, a u toku je istraga i provere okolnosti i motiva – za šta je trebalo da budu upotrebljeni“, rekao je direktor javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Laze Velkovski.

Prema njegovim rečima, pet molotovljevih koktela otkriveno je u parku „Žena borac“, prekoputa Sobranja Makedonije, gde je održan glavni deo sinoćnjeg protesta.

Naveo je da je policija identifikovala i osobu koja je zapalila grčku zastavu na protestima protiv pregovora Makedonije sa Grčkom o imenu i da je sada u koordinaciji sa tužilaštvom povodom tog slučaja.

Velkovski je rekao i da je na sinoćnjem skupu, pored paljenja dve strane zastave i pronalaženja molotovljevih koktela, registrovano i bacanje kamenja prema policajcima na početku protestne šetnje, ispred Info centra EU.

Na protestu u Skoplju, u organizaciji nekoliko nacionalnih makedonskih organizacija, učestvovalo je sinoć nekoliko hiljada ljudi.

Sa tog skupa je zatraženo da se odmah prekinu pregovori sa Grčkom oko imena, da se povuče dogovor o dobrosusedstvu Makedonije sa Bugarskom, kao i Zakon o upotrebi jezika kojim se proširuje upotreba albanskog, i da se oslobode pritvoreni učesnici prošlogodišnjeg nasilja u Sobranju.

Jučerašnjim protestom obeležena je godišnjica početka protesta „Za zajedničku Makedoniju“ koji je završen nasilnim upadom demonstranata u parlament 27. aprila 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.