U trendu

Mandić: Krivokapić više nema poverenje i podršku DF-a

PODGORICA – Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić izjavio je večeras da je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, odbijanjem da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), izgubio poverenje DF-a i nema više njegovu podršku.

Mandić je, govoreći za A1 TV, ponovo sugerisao Krivokapiću da zatraži oproštaj od sprskog patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija zbog nepotpisivanja Temeljnog ugovora i da što pre ode u Beograd i, kako je naveo, ispuni obećanje, prenosi CdM.

On je rekao da Krivokapić nije ispunio očekivanja kako crkvenih krugova koji su ga predložili za nosioca liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“, tako i građana koji su na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine glasali za smenu vlasti, prenosi RTCG.

Mandić tvrdi da je Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC usaglašen početkom aprila i ocenjuje da je Krivokapić, odbijajući da ga potpiše, „napravio težak skandal“.

Mandić smatra da Krivokapić još ima šanse da reaguje tako što će otići u Patrijaršijski dvor i potpisati Temeljni ugovor.

On je naglasio da se nepotpisivanjem tog ugovora nastavlja diskriminatorski odnos prema SPC jer je, kako je naveo, ona jedina verska zajednica sa kojom ne postoji takav dokument, iako je u pitanju najbrojnija verska zajednica u Crnoj Gori.

Mandić je rekao da, osim nepotpisivanja ugovora sa SPC, Krivokapićeva Vlada pokušava da izbegne popis stanovništva, dok, istovremeno, kako tvrdi, „vodi katastrofalnu ekonomsku politiku“.

On je najavio da će o sledećim potezima narednih dana razgovarati unutar saveza „Za budućnost Crne Gore“ i partnerima sa kojima imaju većinu u parlamentu.

Mandić je, istovremeno, odbacio kao neistinite optužbe Krivokapića da ga ucenjuje, prenosi CdM.

Predsednik Nove sprske demokratije rekao je i da nije tačna informacija da će ga DF predložiti da predsednika Vlade tokom predstojećih razgovora, ali je dodao da je nesporno da treba podvući crtu za 200 dana rada Krivokapićeve Vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.